Batı'dan hastane saldırısına cılız tepki: Zoraki açıklama yaptılar

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
- Güncelleme:
Batı'dan hastane saldırısına cılız tepki: Zoraki açıklama yaptılar

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Haber Merkezi

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne bomba attı. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Türkiye başta olmak üzere bir çok ülke bölgeden gelen kan donduran görüntülerin ardından tepkilerini dile getirirken Almanya, Fransa ve İngiltere'nin geç gelen açıklamaları dikkat çekti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı bir saldırı düzenledi. İsrail ordusu saldırıya "Demir Kılıçlar" operasyonu ile karşılık verdi. Savaş uçakları Gazze Şeridi'ne bomba yağdırdı. Bölgedeki çatışmalar 11’inci günde de devam ederken İsrail ordusu Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombaladı. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk yüzlerce sivil canından olurken hastaneden gelen görüntüler tüm dünyanın kanını dondurdu. Katliama Türkiye başta olmak üzere Mısır, Suudi Arabistan, Libya, İran, Ürdün, Kanada, Katar, Pakistan, Lübnan, DSÖ, UNUCEF, AB ve BM'den kınama gelirken Almanya, Fransa ve İngiltere'nin geç tepkisi dikkat çekti. 

Üç ülkede çatışmaların başından bu yana İsrail'e desteklerini dile getirdi. Hastane katliamının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen ilk açıklama "Gazze'deki saldırıya ilişkin haberleri takip ediyoruz." oldu. Kınama açıklaması ise saldırıdan saatler sonra geldi. 

Batı'dan hastane saldırısına cılız tepki: Zoraki açıklama yaptılar

"İNSAN HAYATI AÇISINDAN YIKICI BİR KAYIPTIR"

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinin harap edilmesi insan hayatı açışından yıkıcı bir kayıptır. İngiltere nettir. Sivil hayatının korunması her şeyden önce gelmelidir." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Cleverly, İngiltere'nin neler olduğunu öğrenmek ve Gazze'deki masum sivilleri korumak için müttefikleriyle çalışacağını bildirdi.

FRANSIZ SİYASETÇİLER İSRAİL'E SESSİZ KALAN HÜKÜMETE TEPKİ GÖSTERDİ

Fransız siyasetçiler, İsrail’in Gazze’de yüzlerce sivilin öldüğü bir hastaneyi bombalamasına ve Fransız hükümetinin buna sessiz kalmasına sert tepki gösterdi. Ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Jean-Luc Melenchon, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'deki savaş suçları kınanmalı, soruşturma açılmalı ve cezalandırılmalıdır. Başka yere bakmaya gerek yok. Fransa, İsrail hükümetine koşulsuz desteğini durdurmalı." ifadesini kullandı. Melenchon, Filistinlilere yardım edilmesi çağrısı yaptı.

Batı'dan hastane saldırısına cılız tepki: Zoraki açıklama yaptılar

"İSRAİL'E KOŞULSUZ DESTEĞİN BEDELİ: SİVİL KATLİAMLARINA GÖZ YUMMAK"

Fransız milletvekilli Thomas Portes ise İsrail'in hastaneyi bombalamasına karşı art arda kınamalar geldiğine dikkati çekerek, "Fransa sessiz. İsrail'e koşulsuz desteğin bedeli: Sivil katliamlara göz yummak. Savaş suçlarına göz yummak." yorumunu yaptı.

"BU DELİLİK DURDURULMALI"

Fransız Milletvekili David Guiraud da Gazze'deki hastanenin bombalanmasında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, "Hastanedeki hastalar, bu katliamı hak etmek için ne yaptı? Bu delilik durdurulmalı. Birleşmiş Milletler (BM) etnik temizliği derhal durdurmalı. Zamanımız yok." değerlendirmesinde bulundu. Bu açıklamaların ardından Fransa da saldırıya tepki gösteren bir açıklamada bulundu. 

"GAZZE'YE DERHAL YARDIM SAĞLANSIN"

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi. Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi. Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

Batı'dan hastane saldırısına cılız tepki: Zoraki açıklama yaptılar

ALMANYA: DERİNDEN SARSILDIK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İsrail'e destek vermek için bugün Tel Aviv'e gitmişti.  Gazze'deki saldırının ardından Almaya'da tepkisini geç verdi. Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık." ifadesi kullanıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...