Azerbaycan ile Ermenistan görüşecek! Masada Macron ve Scholz da olacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Azerbaycan ile Ermenistan görüşecek! Masada Macron ve Scholz da olacak

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında, 26 Eylül tarihinde Brüksel'de üst düzey bir görüşme gerçekleştirilecek. Bu önemli buluşmada Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan bir araya gelecek.

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’a başlattığı terörle mücadele operasyonu, ayrılıkçı Ermenilerin silah bıraktıklarını açıklamasıyla son buldu. Ermeni silahlı grupları tarafından bırakılan askeri teçhizatlara Azerbaycan Ordusu tarafından el konuldu. Erivan yönetiminden 'barışa hazırız' açıklaması geldi. Dünya gözünü iki ülke arasında yapılması planlanan 2 büyük görüşmeye çevirdi. İşte son gelişmeler... Brüksel'de 26 Eylül'de Azerbaycan ile Ermenistan arasında görüşme yapılacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan ile bir araya gelecek. 

MASADA MACRON DA OLACAK

Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliğine dayandırdığı haberine göre, Hacıyev ile Grigoryan'ın 26 Eylül'de Brüksel'de yapacakları görüşmeye, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in danışmanları da katılacak.

GÜNDEM İSPANYA'DAKİ GÖRÜŞMENİN DETAYLARI

Brüksel'deki bu toplantının ana gündem maddesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında 5 Ekim'de İspanya'nın Granada kentinde yapılması planlanan görüşmenin detayları olacak.

Aliyev, Paşinyan ve Michel, 14 Mayıs'ta Brüksel'de üçlü toplantıda bir araya gelmiş ve 1 Haziran'da Moldova'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz'un da katılımıyla beşli toplantı yapmıştı.

ERMENİSTAN: BARIŞA HAZIRIZ

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ülkesinin Azerbaycan ile barışa hazır olduğunu bildirdi. 

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hemen ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı. Patlama sonucu 4 polisin hayatını kaybetti. Söz konusu terör saldırısı sonrasında Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da “antiterör” operasyonu başlattığını ilan etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerinin mevzilerini personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiklerinin, birimlerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerinin, takviye birimler oluşturduklarının, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini genişlettiklerinin, mayınlardan temizlenen arazilere yeniden mayın döşenmesi gibi eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği aktarıldı.

Azerbaycan, operasyonun başladığı 24 saat içinde Karabağ'da zaferini ilan ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Operasyonlar sonucunda, düşmanın silah ve teçhizatının bir kısmı yok edildi” ifadelerini kullanarak, “10 Kasım 2020’de imzalanan ortak bildiriye aykırı olarak Ermenistan 3 yıl boyunca askeri güçlerini Karabağ’dan çekmedi. Ne yazık ki, operasyonlarda şehitlerimiz oldu. Ordumuzun başarılı operasyonu neticesinde gerekli mesajlar verildi.” dedi.

PAŞİNYAN'A ÖFKE DEVAM EDİYOR

Azerbaycan ordusunun Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonunun ardından Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifası için başlayan protestolar devam etti. Başkent Erivan’da yürüyüş yapan Paşinyan karşıtları, meclis binası önünde toplandı. Paşinyan aleyhinde sloganlar atan göstericiler, polis ile karşı karşıya geldi. Çıkan arbedede bazı gösteriler gözaltına alınırken muhalefet liderleri Paşinyan’ın istifasına kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. Karabağ’a müdahale edilmesini isteyen Ermeniler, Başbakan Paşinyan’ı vatan hainliğiyle suçluyor.Gösterilerde “Türk Nikol” sloganları atan işgal yanlıları, darbe çağrısı yapıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...