Ankara ve KKTC, BM'ye resti çekti: Geri adım yok, o yol bitecek!

- Güncelleme:
Ankara ve KKTC, BM'ye resti çekti: Geri adım yok, o yol bitecek!

Dünya Haberleri

520 Türk’ün yaşadığı Pile köyünü KKTC’ye bağlayacak yol inşaatını engellemek isteyen BM’ye büyük tepki var. KKTC lideri Ersin Tatar “O yol gerekli ve yapılacak” dedi. Ersin Tatar’ın danışmanı Ata Atun ise “Pile, Türk toprağıdır. Kendini Rumları korumaya adayan güçler BM’yi kullanarak Pile’yi yutmak istiyor” diye konuştu.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs tahriki tutmadı. KKTC yönetiminin, 520 Türk’ün yaşadığı Pile köyünü Türk bölgesine bağlayacak yolu engellemeye çalışan BM askerleri beton barikat ve tel örgülerle Pile köyünü kuşatmaya çalıştı. Ancak KKTC güvenlik güçleri ise dozerle, BM engelini kaldırdı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Yol, insani maksatlar için ihtiyaç. Pile halkı çok şikâyetçi, çünkü 10 dakikalık yolu bir saatte gidip geliyorlar. BM askerlerinin çekilmesiyle yol inşaatı tekrar başladı” dedi.

Ankara ve KKTC, BM'ye resti çekti: Geri adım yok, o yol bitecek!

Yaşanan gerilimin ardından gazetemize konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Ata Atun “Pile, Türk toprağıdır ancak kendilerini Rum’u koruma ve kollamaya adayan güçler BM’yi kullanarak Pile’yi yutmaya çalışıyor” dedi. Pile köyünün 1996 yılında Rum yerleşke Aynapa’ya, 2004’te de Oroppin’e bağlayan yola izin ve destek veren BM güçlerinin, konu Türk koridoru olunca provokasyona başvurduğunu kaydeden Atun “Türk halkı güçlü bir direnç gösterdi ve bu örgütlü tahriki püskürtmeyi başardı. İngiliz BM komiserinin sahada sergilediği haydutluğu Fransa-ABD-İngiliz ortaklığı ile BM merkezinde de sürdürmeye çalıştılar. Ancak Rusya ve Çin bu üç ülkenin kınama metnine destek vermeyince oyunları masada da bozuldu. Bu aslında bir dönüm noktası; çünkü Ruslar daha önce Rumların âdeta Truva atı gibiydi. Benzer durumlarda her daim Rumlara destek veren bir tavır hâkimdi. Bu son olay Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Dünya beşten büyüktür’ sözünün bir yansıması gibiydi. Dışişlerimizin bu olayda ciddi bir diplomasi başarısına imza attığı da bir başka hakikat” dedi. Atun’a göre Türkiye’nin Türk Birliği Teşkilatı, İslam ülkeleri ve bölgede oynadığı rol, farklı odakları korkutuyor. Kıbrıs’ta sergilenen tavır da bu korkunun açık örneği” dedi.

“BM, RUMLARI KORUMA KALKANI”

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun’un olaya ilişkin yorumu da “BM şemsiyesi altında böyle bir keyfilik sergilenemez” şeklinde oldu. İki bölge arasında inşa edilen yola barikat ve tel örgü ile müdahale biçiminin hukuki olmadığı tespitinde bulunan Olgun “Bu zamansız ve anlamsız bir hamleydi. Açık bir tahakküm hevesi. KKTC’nin 30’a yakın farklı ülke ve lokasyonda temsilcilik açması ve bu yöndeki bazı pozitif gelişmeler sanırım bazılarını ciddi anlamda rahatsız ediyor. Pile’deki olayı Türklerin yükselen itibarına karşı bir müdahale olarak görüyorum. BM yönetimi, kendisini Rumların koruma kalkanı olarak görmekten ve Rumları adanın tek hâkimi olarak görmekten vazgeçmeli. Çünkü esas olan bizim haritamız” ifadelerini kulandı.

Doğal statü gereği Pile köyünün bağlı olduğu Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek “Pile’nin iki Rum yerleşkesine izin veren BM konu Türkiye olunca niçin rahatsız oldu, anlamak güç” dedi.

“KESİNTİSİZ NÖBETTEYİZ”

Bölgede üç gündür teyakkuz hâlinde olduklarını belirten Başkan Bebek “Perşembe gününden itibaren olay mahallinde nöbete başladık. Cuma sabahı saat 05.00 sularında en kritik nokta olan 10 Evler bölgesine baskın gerçekleşti. İnşaat malzemelerini tahrip edip güzergaha beton bariyer taşımaya ve alanı dikenli tellerle kuşatmaya başladılar. Yaklaşık 40 askere karşı 9 kişiyle direndik ve onları püskürttük. Tüm bariyerleri yıktık. Tel örgüleri parçaladık. Saatler süren mücadele sonrası pes ettiler. Şu an olay mahalli dışında kurdukları çadırdan devam eden yol yapım çalışmalarını izliyorlar. Onlara iyi bir ders verdik. Bölge hayvancılık açısından oldukça hareketli. Pile’den Yiğitler’e 10 kilometrelik mesafeye gitmek için Rum gümrüğünü aşmak mecburiyeti bazen iki saatlik zaman kaybına sebep oluyor. Ayrıca Pile’de hayvancılık çok gelişti. Besicilerin ürün temininden akaryakıta dek birçok ihtiyacını karşılaması işkenceye dönmüştü. Ayrıca herhangi bir sağlık sıkıntısında ambulans dahi iki saat bekletiliyordu. İnşaat, ticaret ve diğer faaliyetler durma noktasına gelmişti. Üstelik bu durum Türkler kadar Rumları da mağdur ediyordu” dedi.

İNGİLİZ’İN KUMPASI

Beyarmudu Belediye Başkanı ve olay öncesi ve bütün süreçlerde gerginlik mahallinde yer alan şahitlerin anlattıkları olayın bir başka yönünü daha ortaya çıkardı. Buna göre olay yerine gönderilen askerler arasında Malezya, Nepal ve Hindistan-Keşmir kökenli Müslüman askerler vardı. Gerginliğin çatışmaya evrilmesi ile Müslüman askerler geri adım attı ve karşılarındaki Müslüman Kıbrıs Türkü ile herhangi bir fiziki mücadeleye girmekten kaçındı. 

"RUMLAR DA RAHATSIZ"

Sorularımızı cevaplandıran Pile Köyü Muhtarı Veysel Güden “Güney’den gelen her talebi emir telakki eden BM’nin Türklere kulak tıkaması doğru değil” dedi. Güden “Pile, Kıbrıs adasında Türk ve Rumların birlikte yaşadığı tek örnek belde. Biz mevcut durumdan mağduruz ve yolun açılması son derece masum ve insani bir talep. Bu durum siyasete alet edilmemeli. Köyün Türk sakinlerine geçiş konusunda sürekli sıkıntı çıkarılıyor. Bu sebeple en acil ihtiyaçların tedariki dâhil çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bizimle diğer Türk yerleşim yerlerinin bağını koparmaya çalışıyorlar. Hatta bu durumdan Rumlar da rahatsız ve bu, onları da olumsuz etkiliyor” sözleri ile yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...