Almanya, Eurofighter'a yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Almanya, Eurofighter'a yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Almanya’nın Eurofighter satışına sıcak bakmasında, Erdoğan’ın resti, NATO müttefikliği, ekonomik gerekçelerin etkisi olduğu belirtiliyor.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Almanya, Eurofighter Typhoon savaş uçağı almak isteyen Türkiye’ye yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor. Konuya ilişkin Berlin yönetimi tarafından henüz resmî bir açıklama yapılmazken, hükûmet kaynakları, Almanya’nın ABD’nin F-16 alımındaki gibi keskin şartlar öne sürmediğini, bu yüzden alıma herhangi bir engel çıkarmayacağını kaydediyor.

Almanya’nın kararında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la düzenlediği ortak basın toplantısında söylediği “Almanya verir veya vermez. Birçok yerden bunların çalışmasını yaparız, temin ederiz” restinin de etkili olduğu belirtiliyor.

NATO MÜTTEFİKLİĞİ VURGUSU

Almanya’daki bazı koalisyon partilerinin uçağın verilmesine karşı çıkmasına rağmen, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Dış İlişkiler ve Savunmadan Sorumlu Grup Başkan Vekili Johann Wadephul, Almanya’nın İngiltere ve İspanya’nın olumlu baktığı satışın önünde engel olmaması gerektiğini söyledi. Wadephul, Türkiye ve Almanya’nın NATO müttefiki olduğuna vurgu yaparak “Hayır” denilmesinin Ankara ile Berlin arasındaki ilişkilere ağır bir darbe vuracağını savundu.

“HAYIR” DERSE ÜRETİM DURABİLİR

Almanya’nın satışa yeşil ışık yakacağına yönelik söylentilerin artmasına bir başka neden olarak, Eurofighter savaş uçağının sipariş adetlerinin düşük olmasından dolayı fabrikada çalışan 3 bin kişinin geçtiğimiz günlerde eylem yapması gösteriliyor. Eurofighter için ilave sipariş alınmaz ise Manching’deki Airbus fabrikasındaki çalışanlar, 2030’dan itibaren işsiz kalma riskiyle karşı karşıya.

SABOTE ETMEKLE SUÇLANIYOR

Öte yandan Scholz hükûmeti, Alman sanayisini sabote edip ülkeyi ABD’ye havacılık konusunda bağımlı hâle getirmekle suçlanıyor. Suudi Arabistan’ın Eurofighter talebine de karşı çıkan Almanya’nın tutumundan İngiltere’nin de rahatsız olduğu biliniyor. Edinilen bilgilere göre; Londra, Berlin’i Typhoon satışından bypass etmek için yasal işlem başlatmayı araştırıyor ancak böyle bir hamlenin, İngiltere’nin Avrupa’daki kilit müttefik Almanya ile ilişkilerini bozabileceği belirtiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...