Alman basınında çarpıcı Türkiye analizi: Silah üretiminde bir güç haline geldi

Dünyanın krizlerle çalkalanan bölgelerinde hem barış hem de kanlı çatışmaların yaşandığı savaş ortamında kullanılan Türk İHA ve SİHA’ları Alman basını tarafından yakından takip ediliyor. Frankfurter Allgemeine gazetesi, Türk askeri sanayisini, ‘’her zamankinden daha başarılı’’ şeklinde yorumlayarak, dünyanın birçok ülkesinin Türk drone’ları kullanmak istediğini dikkat çekti.
Kriz bölgelerinde kullanılan Türk silah endüstrisi ürünleri çok sayıda başarılı operasyonun parçası olarak ön plana çıkıyor.
Karabağ, Libya ve son olarak da Ukrayna gibi ülkelerde sıcak çatışma bölgelerinde etkin kullanımı nedeniyle ‘’savaş bitirici’’ lakabı takılan Türk SİHA’ları, pek çok ülke ordusunun da hayallerini süslüyor.
Almanya basınından Frankfurter Allgemeine gazetesi, bu ilginin kaynağı olan silahları ve üreticilerini inceledi.
Alman gazete ''İnsansız hava araçları söz konusu olduğunda Türkiye teknolojik olarak, askeri olarak, ekonomik olarak bir güç haline geldi'' değerlendirmesinde bulundu.
Andreas Mihm imzalı analizde ''Türk askeri sanayisi her zamankinden daha başarılı'' denildi ve pek çok ülkenin Türk drone'larını istediğinin altı çizildi.
''TB2 SAVAŞ ORTAMINDA DENENMİŞ''
Baykar'ın ürettiği İHA'lara dikkat çeken Alman gazete şu değerlendirmede bulundu;
''Çeşitli savaşlarda denenmiş ve test edilmiş İstanbul şirketi Baykar'ın Bayraktar TB2 modeli gerçek birçok satan. Şu anda Ukrayna'nın savunma savaşında Rus tanklarını, araçlarını, gemilerini ve hava savunma sistemlerini vuruyorlar.''
Frankfurter Allgemeine 'Türk savunma sanayisini sadece büyüyen yeni insansız hava araçları cephaneliğine indirgemek yanlış olur' diyerek Türkiye'nin geniş askeri araç filosuna dikkat çekti.
''TÜRK ÜRÜNLERİ KARADA, DENİZDE VE HAVADA''
'Her yıl temmuz ayının sonunda sektör, İstanbul'da düzenlenen IDEF silah fuarında neler yapabileceğini gösteriyor. Bu kez de: Karada, denizde ve havada kullanıma yönelik insanlı ve insansız silah sistemleri, simülatörler, radar ve sonar cihazları, füzeler, lojistik araçlar, ikmal teçhizatı ve güvenlik sistemleri, kısacası bir ordunun ihtiyacı olan her şey gözler önüne seriyor.'
Bu yıl IDEF'e yaklaşık 800'ü yurt dışından olmak üzere 1.500 şirketin katıldığının altını çizen Alman gazete 'İki milyar doları aşan sözleşmeler imzalandı' dedi.