ABD'de Gazze'deki 'soykırımı önlemediği' için Biden'a dava açıldı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
ABD'de Gazze'deki 'soykırımı önlemediği' için Biden'a dava açıldı

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Filistinli gruplar ve bireyler adına açılan bir davada, İsrail'in eylemlerinin soykırım teşkil ettiği belirtilirken, ABD Başkanı Biden hakkında "soykırımı önlemediği" gerekçesiyle şikayetçi olundu. Davacılar, Biden'ın görev ve sorumluluğunu yerine getirmediğini ileri sürdü. Ayrıca soykırımın tanımını da yapan grup, İsrailli yetkililerin sözlerinden örnekler vererek İsrail hükümetinin ve ordusunun açıkça Filistinlileri yok etme niyetinde olduklarını belirtti.

New York'taki bir insan hakları grubu, İsrail'in Gazze'de katliam yapmasını engellemeye yönelik ilgili "uluslararası" ve "ABD yasaları"nı uygulamadığı gerekçesiyle Joe Biden'a dava açtı. The Center for Constitutional Rights (Anayasal Haklar Merkezi / CCR) çok sayıda Filistinli grup ve birey adına yaptığı şikayette, İsrail'in "toplu katliamlar", "sivil altyapının hedef alınması" ve "göçe zorlama" da dahil olmak üzere eylemlerinin soykırım anlamına geldiği belirtildi. 

CCR, soykırıma karşı 1948 uluslararası sözleşmesinin ABD ve diğer ülkelerin katliamları durdurmak için güçlerini ve nüfuzlarını kullanmalarını gerektirdiğini vurguladı.

Şikayette ABD - İsrail ilişkisi için şu ifadeler kullanıldı: "İsrail'in en yakın müttefiki ve en güçlü destekçisi olarak; büyük bir farkla en büyük askeri yardım sağlayıcısı olarak ve İsrail'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kümülatif olarak ABD dış yardımının en büyük alıcısı olması nedeniyle ABD, İsrail üzerinde caydırıcı bir etkiye sahiptir."

İSRAİL'İN GAZZE'DE "SOYKIRIM" YAPTIĞI VURGULANDI

İnsan hakları grubu, İsrailli yetkililerin şu anda Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım eylemlerinin peşinde olduğunu belirtti. 

Söz konusu dava California eyaletindeki bir federal mahkemede açıldı ve mahkemeden ABD'nin İsrail'e silah, para ve diplomatik destek sağlamasının yasaklanması talep edildi. 

ABD'de Gazze'deki 'soykırımı önlemediği' için Biden'a dava açıldı

Ayrıca, başkan Biden, dışişleri bakanı Antony Blinken ve savunma bakanı Lloyd Austin'in "İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım eylemlerinde bulunmasını önlemek için yetkileri dahilindeki tüm önlemleri almaları" gerektiği yönünde bir deklarasyon talep edildi.

Bunlar arasında İsrail'e Gazze'deki bombalamayı durdurması, bölgedeki ablukayı kaldırması ve Filistinlilerin zorla sınır dışı edilmesini engellemesi için baskı yapılması da yer alıyor.

Davayı açan CCR grubu, 2004 yılında ABD yüksek mahkemesinde ABD ordusu tarafından Guantanamo Körfezi esir kampında tutulan mahkumların haklarını belirleyen dönüm noktası niteliğindeki bir davayı kazandı.

GAZZE'DE NELER OLUYOR? 

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına misilleme gerekçesiyle yaptığı şok baskında, yaklaşık 1.200 İsrailli öldü. Ardından İsrail'in başlattığı hava, kara ve denizden yapılan bombardımanlarda 11 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ve bombardıman devam ediyor. Ayrıca 1,5 milyon Filistinli ise göç etmeye zorlandı. ABD'li insan hakları grubu CCR, bu katliamlara ve zorla göçe göz yummadı. 

Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi de İsrail ve Hamas'ı savaş suçları iddiaları nedeniyle soruşturuyor. Ancak hukukçular, soykırımın kanıtlanmasının daha zor bir suç olduğunu söylüyor. Bu yüzden Biden'ın Gazze konusunda görevini yerine getirip getirmediğine şüpheli bakılıyor.

ABD'nin eski devlet başkanlarından Bill Clinton, yasal müdahale yükümlülüğünden kaçmak için 1994 yılında Ruanda'da 800 bin Tutsi'nin sistematik olarak öldürülmesini soykırım olarak tanımayı reddetti. Daha sonra Ruanda halkından özür diledi.

SOYKIRIM NEDİR? 

Holokost'un (Nazi Almanyası'nda Yahudilere karşı uygulanan soykırım) ardından yazılan 1948 sözleşmesi, soykırımı "ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyeti" olarak tanımlıyor. Sözleşmenin ilk maddesi, soykırımı “önlemek ve cezalandırmak” için aralarında ABD'nin de bulunduğu imzacıları gerektiriyor.

ABD'de Gazze'deki 'soykırımı önlemediği' için Biden'a dava açıldı

Davada, İsrail tarafından gerçekleştirilen ve CCR'nin Filistin halkına karşı soykırım anlamına geldiğini söylediği bir dizi eylem sıralanıyor. Bunlar arasında sivil ölümlerinin boyutu, sistemik toplu cezalandırma ve "yaşamın en temel ihtiyaçlarından yoksun bırakılma" yer alıyor.

Grup, İsrail'in 1 milyondan fazla Filistinlinin Gazze'deki evlerini terk etmesi yönündeki talimatının, İsrailli siyasi ve askeri liderlerin kullandığı dilin yanı sıra soykırım yapma çağrısı anlamına geldiğini söyledi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER SOYKIRIM NİYETİNDE OLDUKLARINI BELİRTTİ 

Davada Binyamin Netanyahu'nun Tesniye'den (Tevrat'ın beşinci kitabı) yaptığı alıntıya dikkat çekildi: " 'Amalek'in sana ne yaptığını hatırlamalısın', diyor Kutsal Kitabımız ve biz hatırlıyoruz ve savaşıyoruz." CCR'nin şikayetinde ise bu konuda şöyle denildi: "Tevratta Tanrı, Amalekli erkek, kadın, çocuk ve hayvanların yok edilmesini emrediyor ve bu emir, bilim insanları tarafından 'ilahi olarak emredilen soykırım' olarak tanımlanıyor."

Davada, aralarında Ma Gen Ghassan Alian'ın da bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etme niyetinde olduklarını" açıkça belirttiklerini yazdılar. Alian şunları söylemişti: "İnsan hayvanlara bu şekilde davranılmalıdır. Gazze'de elektrik ve su olmayacak, sadece yıkım olacak. Cehennemi istedin, cehenneme gideceksin."

Biden'a yönelik şikayette, "Uluslararası hukuka göre ABD'nin soykırımı önlemek için kendisine sunulan tüm önlemleri alma görevi vardır. Ancak sanıklar, İsrail'in yoğun bombardımanı ve Gazze'yi topyekun kuşatması konusunda koşullar belirlemek veya sınırlamalar getirmek için bariz ve kayda değer nüfuzlarını kullanmayı defalarca reddettiler. Bunu, İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına kitlesel zarar vermeyi amaçlayan politikalarına ilişkin artan kanıtlara rağmen yaptılar; buna topyekün bir kuşatma yoluyla fiziksel yok oluşa yol açacak yaşam koşullarının oluşturulması ve hatta artan ölümler karşısında bile bunu yaptılar." ifadesi kullanıldı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...