ABD ve İngiltere arasında “Atlantik Deklarasyonu" imzalandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD ve İngiltere arasında “Atlantik Deklarasyonu" imzalandı
DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakan Rishi Sunak, Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşmede, ABD ve İngiltere arasında yapay zeka, diğer ekonomik ve ticari ilişkiler gibi konularda gelecekteki işbirliğini planlayan “Atlantik Deklarasyonu" imzalandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Washington DC’deki Beyaz Saray’da İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ı ağırladı. İki lider, ABD ile İngiltere arasında yapay zeka, diğer ekonomik ve ticari ilişkiler gibi konularda gelecekteki işbirliğini planlayan “Atlantik Deklarasyonu"nu imzalandı. Biden ile Sunak, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Joe Biden, Sunak ile ABD-İngiltere arasındaki ekonomik işbirliği ile Rusya-Ukrayna arasındaki savaşı ele aldıklarını söyledi. Biden, Sunak'a güçlü liderliği, güvenlik yardımları ve Ukrayna birliklerine iki ülkenin toplu olarak sağladığı silah ile mühimmatı kullanmaları için verdiği eğitimlerden dolayı teşekkür etti. 

"BİZE İNGİLTERE'DEN YAKINI YOK"

Biden "Bize İngiltere'den daha yakın bir ülke yok. ABD ve İngiltere'nin dünyaya daha fazla barış ve refah sağlamaya devam edeceğinden eminim" dedi.

NATO'NUN BAŞINA BİR İNGİLİZ Mİ GELİYOR?

NATO Genel Sekreterliğine bir İngiliz’in atanmasının zamanı gelip gelmediğine dair soruya cevap veren Biden "Belki de bunu göreceğiz. NATO içinde bir fikir birliğine varmamız gerekecek” ifadelerini kullandı. Joe Biden, konuşmasının devamında bu görev için İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ı “çok nitelikli bir aday” olarak nitelendirdi.

"ATLANTİK DEKLARASYONU GÖRÜLMEMİŞ BİR ORTAKLIK"

Rishi Sunak ise her iki ülkenin de ulusal güvenliğin en yüksek önceliği olduğunu belirtti. ABD liderliği ve demokrasisinin çok önemli bir faktör olduğunu dile getiren Sunak, Atlantik Deklarasyonu’nu daha önce hiç üzerinde anlaşmaya varılmamış türden yeni bir çağda yeni bir ekonomik ortaklık olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı Sunak, kritik madenler üzerinde anlaşma sağladıklarını ve ABD ve İngiltere’nin teknolojinin geleceğini olağanüstü bir ortaklık üzerine inşa ettiğini açıkladı.

"YAPAY ZEKA TEHLİKELERİNE KARŞI BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yapay zekanın oluşturabileceği tehlikelere işaret ederek bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini aktardı. Sunak "Liderler olarak işimiz, teknoloji devriminin bizi daha az değil, daha güvenli hale getirmesini sağlamak. Biden ve ben yapay zeka güvenliği konusunda birlikte çalışmayı kabul ettik. Liderler olarak bizlerin farkında olmamız ve riskleri azaltmak için gerekli önlemleri almamız gereken çok gerçek riskler oluşturduğu da açık" şeklinde konuştu.

BREXIT SONRASI İKİLİ İLİŞKİLER NASIL OLACAK?

ABD'nin Brexit'ten sonra İngiltere'nin ne tür bir müttefik olabileceğini merak ettiğini anladığını söyleyen Sunak "Bizi davranışlarımıza göre yargılayın. İngiltere, değerlerine ve müttefiklerine her zamanki gibi bağlı. Yatırımlar için de her zamanki kadar çekici. İngiltere’de oluşturduğumuz gelecek bu, kendinden emin, gururlu ve özgür" değerkendirmesinde bulundu.

“UKRAYNA'YA DESTEK DEVAM EDECEK”

Sunak, Ukrayna'ya destek vermekten gurur duyduklarını belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ittifakın pes edeceğine dair düşüncelerinde yanıldığını söyledi. "Hiçbir yere gitmiyoruz. Ne kadar sürerse sürsün burada olacağız" diyen Sunak, Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...