ABD-Çin hattında tansiyon yükseldi! İki ülke çatışmanın eşiğinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD-Çin hattında tansiyon yükseldi! İki ülke çatışmanın eşiğinde
DÜNYA Haberleri

Çin'in Washington Büyükelçisi Şie Fıng, ABD ile ilişkilerin kritik bir kavşakta olduğuna dikkat çekerek çatışmaya dönüşmemesi için Tayvan sorunun "kontrol altına alınması" gerektiğini belirtti.

Çin-ABD arasında Tayvan gerilimi bir kez daha alevlendi. Çinli Büyükelçi Şie, ABD'de iş dünyası temsilcilerine hitap ettiği toplantıda Tayvan sorunu için üstü kapalı uyarıda bulundu.

'YA ÇATIŞMA YA UZLAŞMA'

Çin-ABD ilişkilerinin daha kötüye giderek çatışma noktasına varacağı ya da uzlaşma için doğru yolun bulunacağı "kritik bir kavşakta" olduğuna işaret eden Şie, "Bu aşamada en önemli görev, ilişkilerdeki en büyük risk olan Tayvan sorununu kontrol altına almak olmalı." dedi.

Şie, Çin'in ABD ile diyaloğa her zaman açık olduğunu vurgulayarak, "Kimse barışçıl yeniden birleşmeyi Çin kadar çok istemiyor. Tayvan Boğazı'nda gerilimi ve savaşı isteyecek son taraf biziz." ifadelerini kullandı.

'ÇATIŞMADAN KAÇINMAK İÇİN BİZE SAYGI GÖSTER'

İki ülkenin çatışma, cepheleşme ve soğuk savaştan kaçınması gerektiğinin altını çizen Şie, ABD tarafına, ilişkileri doğru doğrultuya sokmak için Çin'in temel çıkarlarına ve endişelerine saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Büyükelçinin sözleri, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın şubatta "casus balonu" krizinin ardından iptal ettiği Çin ziyaretini bu ay içinde yapmayı planladığına dair haberlerin ardından geldi.

Ziyaret henüz iki tarafça da doğrulanmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan hava sahasına giren balonun vurularak düşürülmesiyle tırmanan kriz nedeniyle şubatta Çin'e yapmayı planladığı ziyareti iptal etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...