ABD ile yeni bir süreç başlıyor: Bekle-gör dönemi

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi “ABD Türkiye ile iş birliği yapmanın, yapmamaktan faydalı olduğunu fark etti. Burada ABD’nin bazı iyi niyetli adımlar atması lazım” dedi. İlk hedef 100 milyar dolarlık ticaret hacmi. İhtilaflı konuların çözüme kavuşturulması için çalışılacak.
YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye ile ABD arasında bir süredir gergin devam eden ilişkiler, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasıyla yeni bir boyuta evrildi.
Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, Suriye’nin kuzeyinde yer alan terör örgütü YPG başta olmak üzere güvenlik alanındaki iş birliği, 40 yeni F-16 savaş uçağı ile mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alması ve F-35 programı çözülmeyi bekleyen ihtilaflı konuların başında yer alıyor. Ankara, ABD ile stratejik mekanizmayı güçlendirerek, YPG, FETÖ ve yaptırım konuları başta olmak üzere güvenlik önceliklerine uygun somut adımların atılmasını istiyor.
Joe Biden yönetimi Nisan ayında Türkiye’nin F-16 filosu için yazılım ve ilgili donanım güncellemesi öngören dar kapsamlı bir modernizasyon paketi için yeşil ışık yakmıştı. Türkiye’nin yeni F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 adet modernizasyon kiti talebine ilişkin daha kapsamlı satışın akıbeti, ABD’nin başka ülkelere silah ve askerî ekipman satışlarını onaylayan Kongre’deki itirazın kalkması bekleniyor. Türkiye, FETÖ elebaşı ve örgütün bu ülkede bulunan yöneticilerinin de iadesini istiyor.
LİDERLER DÜZEYİNDE İLETİŞİM
İki ülke arasındaki yeni dönemin izlerini gazetemize değerlendiren Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, ABD yönetiminin uzunca bir süredir Türkiye’nin bölgedeki etkisini, ikili ilişkilerdeki hassasiyetlerini görmezden gelen bir tavır içinde olduğuna dikkat çekti.
Birçok alanda dış politika ve güvenlik anlamında Türkiye ile iş birliği yapmanın yapmamaktan daha faydalı olduğunu fark etmeye başladığının altını çizen Pirinççi, son NATO sürecinde, özellikle Ukrayna krizi konusunda Türkiye’nin katkılarını ve çabalarını görmezden gelmenin de belli bir maliyeti olduğunu fark ettiğini ifade etti.
Türkiye-ABD ilişkilerindeki sorunlardan bir tanesinin de iletişimsizlik olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pirinççi, bu konuda ABD tarafında ciddi anlamda sıkıntılar yaşandığını vurguladı. İki ülke arasındaki sorunların iletişim mekanizmasının canlandırılmasıyla daha doğrudan, liderler düzeyinde ele alınabileceğini ifade eden Pirinççi, sözlerine şöyle devam etti:
"Başta savunma veya silah transferleri anlamındaki iş birliği ve Suriye konusu olmak üzere ABD’nin atacağı bazı adımlarikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Biraz bekleyip görmek lazım. Çok kısa vadede hızlı bir değişimi öngörmemek lazım."