ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger, Çin Savunma Bakanı ile görüştü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger, Çin Savunma Bakanı ile görüştü

DÜNYA Haberleri

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ikili ilişkileri geliştirmek ve daha uzlaşmacı bir yaklaşıma gitmek amacıyla Pekin'e ziyaret gerçekleştirdi. Çin Savunma Bakanı Li ile görüşen eski lider, Çin ile birlikte çalışmayı umduğunu söyledi. Li ise "ABD'deki bazı kişilerin" Çin'le uzlaşmaya yaklaşmadığını ifade etti.

ABD eski Dışişleri Bakanı ve dış politika teorisyeni Henry Kissinger, ABD'yi Çin'e karşı daha uzlaşmacı bir yaklaşıma itmek için Pekin'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Kissinger, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ile görüştü.

50 yılı aşkın bir süre önce Başkan Richard Nixon'un yönetimi sırasında ABD ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin gelişmesi için çabalayan Kissinger'ın ziyareti, ABD yetkililerinin Çin seyahati sırasında gerçekleşti.

Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Kissinger'ın Li ile sıradan bir vatandaş olarak görüştüğünü söyledi.

ABD'DEN ÇİN'E ZİYARETLER SIKLAŞTI

Salı günü Kissinger, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ile görüşürken iklim elçisi John Kerry de Çin Başbakanı ve üst düzey dış yetkilileriyle görüştü. Son haftalarda Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Hazine Bakanı Janet Yellen da Çinli mevkidaşlarıyla ikili ilişkileri görüşmek üzere Pekin'e gittiler.

KISSINGER SAVUNMA BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Çin Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Li, Kissinger ile görüşmesinde ABD'nin Çin ile birlikte çalışarak "iki ülke ve iki ordu arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesini" destekleyeceğini umduğunu söyledi.

ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger, Çin Savunma Bakanı ile görüştü

Açıklamaya göre Li, Kissinger'a "ABD'deki bazı kişilerin Çin'le yarı yolda buluşmadığını ve bunun da Çin - ABD ilişkilerinin diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en düşük noktada seyretmesine neden olduğunu" söyledi.

Savunma Bakanlığı, Kissinger'ın Çin'in bir dostu olarak ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. İki ülkenin barış içinde bir arada yaşaması ve çatışmadan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Kissinger'ın Çin'de ne kadar kalacağı bilinmezken, Çin lideri Xi Jinping veya diğer yetkililerle görüşüp görüşmeyeceği de netlik kazanmadı.

Kissinger, Xi ile son olarak 2019 yılında bir araya gelmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: The Sydney Morning Herald - CNN

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...