AB liderleri toplandı! Macron'dan Putin'e sert sözler: İkiyüzlülük yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
AB liderleri toplandı! Macron'dan Putin'e sert sözler: İkiyüzlülük yaptı

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu nedeniyle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Brüksel'de düzenlediği olağanüstü zirvede değerlendirmede bulunan Macron, "Putin kesinlikle ikiyüzlülük yaptı, o savaşı seçti" dedi.

Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı uygulanacak yeni yaptırımları belirlemek üzere Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler Brüksel'de olağanüstü toplandı. Zirve bitiminde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ikiyüzlü davrandığını ve savaşı seçerek yanlış hareket ettiğini söyledi.

"KESİNLİKLE İKİYÜZLÜLÜK"

Macron, Rusya'nın ayrılıkçı sözde yönetimleri tanıma kararının birkaç saat öncesine kadar Putin ile Minsk Anlaşmalarının uygulanmasının detaylarını konuştuklarını ifade ederek, "Dolayısıyla burada kesinlikle bir ikiyüzlülük vardı" dedi.

Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya mali yardım kapsamında ekstra 300 milyon avro taahhütte bulunduğunu ve Rusya'ya karşı AB'nin aldığı tedbirler dışında hükümet seviyesinde de önlemler alınacağını belirtti.

AB liderleri toplandı! Macron'dan Putin'e sert sözler: İkiyüzlülük yaptıFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

"PUTİN SAVAŞI SEÇTİ"

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin kendisinden Putin ile konuşup ateşkes talebinde bulunmasını istediğini ve bunun üzerine Rus lider ile görüştüğünü ifade eden Macron, "Ama gördüğünüz gibi herhangi bir etkisi olmadı çünkü Rusya Devlet Başkanı savaşı seçti" dedi.

Bu krizin Avrupa'nın savunmasında özerklik konusunun önemini gösterdiğini vurgulayan Macron, "Bu konu, son aylarda gündemimizdeydi ancak gelecek aylarda ve yıllarda bu meseleye daha fazla ağırlık vereceğiz. Maalesef Avrupa'nın bir güç haline gelip eyleme geçmekten başka çaresi yok" ifadesini kullandı.

AB liderleri toplandı! Macron'dan Putin'e sert sözler: İkiyüzlülük yaptı

"KREMLİN'İ SORUMLU TUTACAĞIZ"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ülkelerin Rusya'ya karşı ortak hareket edeceğine işaret ederek "Kremlin'i sorumlu tutacağız" dedi.

Rus ekonomisini ve siyasi seçkinleri etkileyecek ağır ve hedefe yönelik yaptırım paketini onayladıklarını belirten von der Leyen, yeni yaptırımların, finans, enerji ve ulaşım sektörlerini kapsadığını, ayrıca ihracat kontrolü ve ihracat finansman yasağı ile vize politikasını içerdiğini söyledi.

Von der Leyen, "Bu yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin temelini yıpratacak" ifadesini kullandı. Von der Leyen, önlemlerin ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, Güney Kore, Japonya ve Avustralya gibi ortaklar ve müttefiklere yakın biçimde koordine edildiğini sözlerine ekledi.

 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise zirve toplantısında konuşulan konulardan birinin Avrupa'nın özerkliği ve stratejik bağımsızlığı olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...