Soğan doğrarken göz yaşartmayan formül… Mutfaktaki dert bitiyor
Soğan, Türk mutfağındaki yemeklerin vazgeçilmezi. Ancak doğrarken göz yaşartıyor. Peki, soğanın göz yakmasını engellemek ve göz yaşartma etkisinden kurtulmak için ne yapmalı?
Soğan doğrarken gözlerin yaşarması mutfakta yemek yapan birçok kişinin başına geliyor. Faydalarıyla şifa dağıtan bu sebze bazen hiç olmadığı kadar gözlerimizden yaş akıtıyor. Ancak ağlamadan soğan doğrayabilmenin elbette formülleri var.
Habertürk’te yer alan bir içerikte, gözünüz yanmadan soğan doğramanın yöntemleri paylaşıldı. İşte bilmeniz gerekenler…
SAKIZ ÇİĞNEMEK
Soğan doğrarken sakız çiğnemek gözlerinizin yanmasını azaltabilir. İşe yaradığını görenler de var görmeyenler de, yine de bir denemek lazım.
MUSLUĞU AÇIK BIRAKMAK
Bir diğer alternatif ise musluk suyunu açık bırakmak olduğu söyleniyor. Ancak su faturalarının etkileyebilecek bu yöntem pek tercih edilmeyebilir.
AĞIZDA SU TUTMAK
Ağzınızda bir miktar su bulundurmak da soğanın gözlerinizi yakmasını azaltabilir.
SOĞANI BİR SÜRE BUZDOLABINDA BEKLETMEK
Soğanı doğramadan önce buzdolabında bir süre bekletmek yakıcı etkisini azaltabilir.
MUM YAKMAK
Yanınızda yanan mum bulundurmak soğanın kokusunu baskılayabilir ve gözlerinizi yaşartmaz.
SOĞAN DOĞRARKEN NEDEN GÖZLERİMİZ YAŞARIR?
Soğanda bulunan ve yetişmesine katkı sağlayan ‘syn-propanethial-S-oksit’ isimli bir madde gözlerin yaşarmasına neden oluyor. Bu enzim soğan doğrarken serbest kalıyor ve doğrama esnasında sülfür oksite dönüşüyor. Sülfür oksit ise kısa sürede uçucu bir hal alıyor. Ancak gözü bir nebze de olsa tahriş ettiği için göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için otomatik olarak gözyaşı salgılamaya başlıyor.
Kaynak: Habertürk, Youtube, Fotoğraflar: Envato, Pixabay
Bu video da ilginizi çekebilir