Pilava lezzet katan tüyo! Parlak oluyor ve dibi tutmuyor
Türk mutfağının vazgeçilmezi, yemeklerin en iyi yancısı pilavı yaparken herkesin kendine özgü yöntemleri var. Zor gibi görünse de iyi bir pilav yapmak aslında oldukça basit. Peki, püf noktaları neler? Gelin anlatalım…
Basit bir tarif gibi görünmesine rağmen “Pilavı iyi yapan her yemeği yapar” derler. Çünkü herkes yapıyor olsa da gerçekten tane tane pişirebilen sayısı çok az. Tam kıvamında pilav yapmak için bugün size bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz. Mutlaka bir kenara not edin, bizden söylemesi.
Lapa olmaması için:Pilav için uygun bir pirinç seçmelisiniz. Baldo pirinci, pilav için çok uygundur. Suyunu güzel çeker, lapa olmaz.
Tel tel dökülmesi için: Pilavın lapa olmasını önlemek için yapılması gereken bir diğer şey de pirinçleri pilav yapmaya başlamadan önce yarım saat sıcak suda bekletmektir. Ardından pirinçleri bir süzgece alıp akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası da akacak ve pilavınız tel tel olacak.
Pirinçlerin kırılmaması için: Pişirme aşamasına dikkat! Pirinçlerin kavururken kırılmaması için tereyağını tencerede öncelikle güzelce eritin, ardından pirinçleri ekleyin. Hemen sonrasında tuzu koyun. Tuz, pirincin karıştırırken kırılmasını önler. Pirinçleri orta ateşte güzelce kavurarak şeffaflaşana kadar karıştırın.
Daha beyaz olması için: Bembeyaz pirinç pilavı yapmak için pilavı kavururken içine 1-2 damla limon damlatın. Böylelikle hem tereyağının vereceği sarılığı ortadan kaldırmış olacak hem de pilavın parlak olmasını sağlayacaksınız.
Lapa olmaması için: Pilavın altını fazla açmayın. Ocağı çok açtığınızda içindeki su aniden buharlaşacak, pilavınız lapa olacak. Bunu engellemek için pilavı kısık ateşte pişirin.
Güzelce demlenmesi için: Pişen pilavı hemen servis etmeyin. Altına bir kağıt havlu koyun ve kapağı kapalı şekilde en az 20 dakika kadar demlenmesini bekleyin.