Ölçüsü tam, kıvamı şaşmıyor… Nefis un helvasının püf noktası basit
Yemek Haberleri
Enfes bir tabak un helvasına kim ‘hayır’ diyebilir ki? Pratik ve lezzeti muazzam tariflerden biri olan un helvası, evde bulunan malzemelerle aklınıza geldiği an yapılabilir. Peki, ama nasıl?
Un helvasının yapımı çok basit ama kıvamını tutturması biraz maharet istiyor. İşin sırrı aslında unu güzelce kavurmaktan geçiyor. Diğer püf noktaları ise malzemeleri tam ölçüsünde ayarlamak ocağın altını doğru ayarlamak.
Mutfaksirlari.com’da yer alan bir içerikte; tam ölçülü un helvası tarifi paylaşıldı. Malzemeler ve yapılış aşamaları şöyle…
Malzemeler
125 gr tereyağı
1 su bardağı un
Şerbeti için:
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
-Sos tenceresini ısıtın, şekeri ekleyin ve kenarları karamelize okunca dikkatlice suyu ekleyerek karıştırın, kısık ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın ve ocaktan alın.
-Tereyağını tencerede eritin, üzerine unun tamamını ilave ederek orta ateşte kavurmaya başlayın.
-Un kokusunu verip rengi koyulaşınca altını kısın ve dikkatlice hazırladığınız karamelize şerbeti ilave edin.
-Koyulaşıp kaşığa ve tencereye yapışmayacak kıvam alıncaya kadar (yaklaşık 2-3 dakika) karıştırarak pişirin.
-Ocağın altını kapatın, tencerenin kapağını kapatarak helva ılınıncaya kadar dinlendirin.
-İster elinizle sıkarak isterseniz bir kalıp yardımıyla şekillendirerek servis tabağına alın.
UN HELVASI TARİFİN PÜF NOKTALARI
Un helvası tarifi yaparken malzemeleri rengi koyulaşana kadar karıştırmalısınız. Yakmamak için mümkün olduğunca başından ayrılmayın ve kavurmaya devam edin.
Un helvasını dilerseniz su, dilerseniz sütle yapabilirsiniz. Tereyağı yerine evinizde yoksa margarin de kullanabilirsiniz.
Tadını zenginleştirmek için isteğe bağlı olarak ceviz, fındık ya da Antep fıstığı ilave edebilirsiniz.
Kaynak: Mutfak Sırları, Youtube – Fotoğraflar: Youtube