Menemen için damak çatlatan tüyo… Bol sulu oluyor, rengi kaybolmuyor
Menemen, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden. Hem pratik hem ekonomik olan bu lezzeti kimi soğanlı kimi soğansız seviyor. Menemen yaparken bol sulu kalmasını sağlamak için ise birkaç püf nokta yetiyor.
Herkesin bayılarak yediği menemen; doyurucu malzemeleriyle bazen kahvaltıların neşesi akşam yemeklerinin kurtarıcısı. Taze ekmek banıp tüketmek ayrı bir leziz oluyor, yiyenin karnı bir güzel doyuyor. Ancak ben beyazını sevmem, bol da sulu olsun isterim, rengiyle kalbimden vursun diyorsanız size birkaç tüyomuz var.
MENEMEN TARİFİ VE YAPILIŞI
Yemek.com’da tam kıvamında ve asla suyunu kaybetmeyen menemenin püf noktaları paylaşıldı.
Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
3 adet orta boy domates
4 adet orta boy sivri biber
3 adet yumurta
1çay kaşığı tuz
1/2çay kaşığı karabiber
1/2çay kaşığı pul biber
NASIL YAPILIR?
Geniş bir sahanda 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tereyağını kızdırın. Üzerine 3 adet doğranmış yeşil biberi katın ve kavurun. Kavrulan biberlerin üzerine 3 adet rendelenmiş domatesi ilave edin. 1 çay kaşığı tuzu ve yarımşar çay kaşığı karabiber ve pul biberi katıp suyu azalana kadar pişirin. Domates suyunu biraz çektikten sonra 3 adet yumurtanın beyazını menemen harcının içerisine ekleyin ve sürekli olarak karıştırın. Yumurtanın beyazları piştikten sonra sarısını da üzerine ilave edine ve 1 dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Doğranmış maydanoz serpiştirip servis edin.
İYİ MENEMEN YAPMANIN SIRLARI
-Menemen yaparken kullandığınız domates mümkünse mevsimli olmalı. Kışın yapılan sera domateslerle tadı pek de lezzetli olmaz. Yazın kavanozlayıp kenara koyduğunuz domateslerle mevsimi dışında yemek de harika olur.
- Rio domates denilen, bol etli domateslerle menemen daha kıvamlı ve lezzetli oluyor. Eğer etli domates bulamadıysanız menemen yapmadan önce domateslerin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ederiz.
- Menemen pişirirken domatesi rendelemek tamamen size kalmış ancak rendelediğinizde çok fazla sulanacağından kıvamının oturması zor olacak, suyunu çektirmek uzun sürecektir.
- Menemene koyacağız biberleri kalın değil, incecik doğramanız önemli. Bu sayede çabuk pişiyor, diri diri ağza gelmiyor.
- Menemen yaparken kullanacağınız yumurtayı domates ve biberi pişirdiğiniz tavaya direkt kırmayın, ayrı bir yerde çırpın. Yumurtanın yalnızca sarısı kullanarak yapılan menemen daha lezzetli oluyor, bizden söylemesi. Hatta meşhur Çakallı menemeni de böyle yapılıyor. Siz de daha leziz bir menemen için sarısı bol, beyazını az kullanmaya çalışın.