Yurt dışına ilk defa çıkacaklara 10 altın tavsiye
Yurt dışına çıkma planınız varsa özellikle ilk defa çıkacaksanız aşağıda vereceğimiz tavsiyelere bir bakın. Aksi hâlde olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Yabancı bir ülkede maceranızın kötü neticelenmemesi için hayat kurtarıcı tavsiyeleri online seyahat markası Biletall.com; blog yazısında işte şu şekilde derledi...
1-Kalacağınız yeri önceden ayarlayın
Nasıl mı? Aslında çok kolay... Yurt dışına gideceğiniz zaman ihtiyaçların başında konaklama yer alır (Soyulmamak için sokakta kalmayı göze almıyorsanız tabii)... Konaklama işini gitmeden halletmek, size büyük avantaj sağlayacaktır. Avrupa’daki birçok ülkede otellerin yanı sıra hosteller de bulunmakta. İnternet üzerinden araştırmalar yaptığınızda, kendinize uygun hostellerde yer ayırmanın oldukça kolay olduğunu göreceksiniz. Tur ile gidecekseniz zaten bunu dert etmenize gerek yok...
2-Pasaport ve vize işlemleri
Yurt dışına çıkmadan aylar önce pasaport ve vize işlemlerini halletmenizde fayda var. Pasaport işlemleri kolay fakat bazı ülkeler için vize işlemleri sıkıntılı. Bu yüzden vize işlemlerinin önceden halledilmeye başlanması, yurt dışı gidiş tarihinizi kaçırmamanız adına size fayda sağlayacaktır. Özellikle vize işlemi için uçak biletiniz, kalacağınız yer gibi bilgiler istendiği için başvuru yapmadan önce bütün hazırlıklarınızı tamamlamış olmanız işlerinizi kolaylaştırır.
3-Biletinizi aylar öncesinden alın
Biletinizi aylar öncesinden almak, hem promosyonlardan faydalanmanızı sağlayacak hem de bu işle son dakika uğraşmamanız için size fayda sağlayacaktır. Vize için başvurunuz sırasında da tatiliniz için ayırdığınız sürenin netliğini gösterme açısından biletinizi erken almak faydalı bir durumdur.
4-Götürülecek eşyalar listesi
Yurt dışında uzun veya kısa süreli seyahatlerde, mutlaka götüreceğiniz eşyaların listesini erkenden yapmaya başlayın. Son anda sizin için değerli eşyaları arayarak geçirmek istemezsiniz. Ayrıca bu eşyaları yabancı bir ülkede temin etmek masraflı olabilir.
5-Mobil operatör seçimi
Gideceğiniz ülkede bulunan mobil operatörler arasında araştırma yaparak bu operatörler arasından en uygun hizmet vereni seçmeli ve oraya gider gitmez bir hat çıkarmalısınız. Böylece hem yakınlarınızın size ulaşmasını sağlamış hem de internetsiz kalmamış olursunuz. Bilmediğiniz yerleri gezerken internet işleri gerçekten kolaylaştırıyor.
6-Bir miktar yedek para
Yurt dışına zaten bir miktar parayla çıkacaksınızdır. Ancak muhtemel problemlere karşı mutlaka yanınızda bir miktar fazladan para bulundurun. Bu parayı götürdüğünüzde unutmanız ve son ana kadar saklamanız, büyük problemlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Parayı saklamak için de banka ya da cüzdan yerine hem sürekli yanınızda olacak hem de çok göz önünde bulunmayacak bir şey seçin.
7-Otelin iletişim bilgileri
Yurt dışında gitmiş olduğunuz ülkeyi keşfe çıkarken, kaldığınız otelin ya da pansiyonun mutlaka iletişim bilgilerini ve konum bilgilerini bir yere kaydedin ya da yanınızda bulundurun. Aksi hâlde yurt dışında kaybolmanız durumunda çok zor anlar yaşamanız muhtemel bir durumdur.
8-Şarj aletini unutmayın
Telefonunuzun modeli ne olursa olsun, gittiğiniz her yere mutlaka şarj aletinizi hatta mümkünse powerbank (taşınabilir şarj cihazı) götürün. Gittiğiniz yerde şarjınız bitebilir ve şarj aleti bulmanız pek mümkün olmayabilir. Bu tür durumlara karşı bunların yanınızda olması hayat kurtarır.
9-Restoranları araştırın
Yurt dışına çıktığınız zaman farklı damak tatlarıyla karşılaşmanız mevzubahis olacak. Bu sebeple kaldığınız yerden iyi ve uygun fiyatlı restoranlar hakkında bilgi alın, bu doğrultuda restoran tercihlerinizi yapın. Hatta gitmeden önce araştırmalar yapmaya başlayın.
10-Pazarlık edin
Ülke fark etmeksizin yurt dışında bir ürünü değerinden çok çok fazla fiyatlara turistlere satma gibi bir durum söz konusu olabilmekte. Böyle bir durum karşısında mutlaka karşınızdaki satıcıyla pazarlık yapın ve pazarlık konusunda mutlak suretle ısrarcı olun. Bununla birlikte ürüne karşı çok istekli gibi bir profil sergilemeyin.