Yorgancılık can çekişiyor

Yorgancılık can çekişiyor

YAŞAM Haberleri

Fabrika işi suni ve sağlıksız ürünlerin tercih edilmesi yüzünden, yorgancılık artık tarih oluyor...

Ba­kır ve top­rak kap­lar mut­fak­la­rı­mız­dan bir bir kay­bo­lup es­ki­ci­le­re üç-beş man­da­la ve­ri­lir­ken, ya­tak o­da­sı ve o­tur­ma o­da­la­rı­mız­da pa­muk ve yün­den ma­mul yor­gan­lar, yas­tık­lar da ya do­lap­la­ra kal­dı­rıl­dı, ya da "mi­a­dı dol­du" de­ni­le­rek fa­ki­re-­fu­ka­ra­ya ve­ril­di ve­ya çö­pe a­tıl­dı... Yor­ga­nı, yas­tı­ğı bir de ya­ta­ğı ta­mam ol­du­ğun­da "çe­yi­zi ha­zır" de­ni­lir­di müs­tak­bel ge­lin a­day­la­rı­nın... Sağ­lık­sız ol­du­ğu her za­man di­le ge­ti­ri­len si­li­kon, el­yaf ve sün­ger ha­ya­tı­mı­za gi­re­ne ka­dar yor­gan­cı­lık da us­ta-­çı­rak i­liş­ki­si i­çin­de ev ge­çin­di­ri­len bir za­na­at­tı. Gü­nü­müz­de ne pa­mu­ğa ve yü­ne, ne de yor­gan­cı­ya es­ki­si gi­bi i­ti­bar kal­maz­ken, mes­lek de tek­no­lo­ji kar­şı­sın­da a­yak­ta kal­ma mü­ca­de­le­si ve­ri­yor.
­Bor­no­va'da 80 yıl­lık öm­rü­nün ne­re­dey­se ya­rı­dan faz­la­sı­nı mes­le­ğe a­da­yan Ha­san Kök­bo­ya da ay­nı dert­ler­den muz­da­rip. 40 yı­lı aş­kın bir sü­re­dir ya­tak - yor­gan yü­nü, pa­mu­ğu har­man­la­yıp, yüz­ler­ce genç kı­zın çe­yiz­lik­le­ri­ni ha­zır­la­mış... Mes­le­ğin­den ka­zan­dık­la­rı i­le e­vi­ni ge­çin­dir­miş, ço­cuk­la­rı­nı ev­len­dir­miş ve za­ma­nı ge­lin­ce de mes­le­ği­ni 'ar­tık bu mes­lek­ten u­mu­dum yok' de­se de 50'li yaş­lar­da­ki oğ­lu Mus­ta­fa'ya dev­ret­miş... Ba­ba mes­le­ği yor­gan­cı­lı­ğı sür­dü­ren Mus­ta­fa Kök­bo­ya, "Çocukluğumda her ma­hal­le­de bir­kaç yor­gan­cı var­dı. Şim­di 500 bin nü­fu­sa sa­hip Bor­no­va'da 3-5 ki­şi­yiz bu mes­le­ği sür­dü­ren. Mes­lek ka­rın do­yur­muyor ama ba­ba ya­di­gâ­rı ne yaparsın" diye konuşuyor. nbsp;
AHMET ÇETİNKAYA nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...