Yaylalardan gelen lezzet Kars kaşarı

Yaylalardan gelen lezzet Kars kaşarı

YAŞAM Haberleri

Türkiye’de peynir üretiminde önemli yere sahip Kars’ta, büyükbaş hayvanlarını yüksek rakımlı zengin floraya sahip yaylalarda besleyen vatandaşlar, doğal sütlerle Kars kaşarı imal ediyor.

Peynir deyince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Kars’ta ilkbahar mevsiminden itibaren hayvanlarını yaklaşık 2.500-3.000 rakımlı ve zengin floralı yaylalarda besleyen vatandaşlar, ineklerden doğal ve katkısız süt elde ediyor. Kars’ın zengin bitki örtüsüyle kaplı yaylalarında beslenen Zavot ırkı ineklerden elde edilen bu sütler daha sonra yayladan alınarak mandıralara ulaştırılıyor. Mandıralardaki kazanlarda saatler süren pişirme işlemi sonrası işlenen sütler, eşsiz aromaya sahip peynire dönüşüyor. Kazandan alınan peynir parçacıkları, önce ince süzgeçli poşetler ve kalıplarda bir süre bekletiliyor ardından Kars kaşarına dönüştürülmek üzere en az 6 ay depolarda dinlendiriliyor. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı ve mandıra sahibi İlhan Koçulu, peynirin Kars’a geliş hikayesinin 1920’lerden sonra başladığını belirterek “Peynir Kars’ı çok sever, Kars da kaşarı çok sever. Kars kaşarı Anadolu’da üretilen, yüzde 90’ı inek sütünden yapılan tek kaşar çeşididir” dedi. Koçulu, Kars kaşarının coğrafi işaret belgesi aldığını ifade ederek “Kars kaşarı dünyada inek sütünden yapılan, yarı sert kabuklu peynirler içerisinde en lezzetlisidir. Bir de bunun yanı sıra besin değerleri en yüksek peynirdir” diye konuştu. Kars kaşarının bahar döneminde elde edilen sütle yapıldığını anlatan Koçulu, şöyle devam etti: Peynirdeki sarılık coğrafi işaretli Kars kaşarındaki en önemli özelliklerinden birisidir. Ağustostan sonra renk değişir, lezzet değişir, kuru bitkilerle beslendiği için yağ oranı yükselir ve farklı bir aromaya geçer.

Sarılığı boya değil
İlhan Koçulu, Kars kaşarı içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduğuna işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı: Bizim peynirlerimiz Kars bölgesindeki bin 676 çeşit bitkinin besin değerleriyle yapılıyor. Bu bitkiler hayvan beslenirken aldığı etken maddeleri süte geçirmesi, sütten de peynire geçmesi nasıl sarılığı bitkiden alıyorsa bitkideki etken madde de lezzete geçiyor. Kars kaşarı dünyada, muadilleri içerisinde özel, özgün bir kimliği, farklılığı olan, yüksek besin değerleri, kısa zincir yağları içeren özel bir besin maddesidir.

Mera dönemi elde edilen sütle yapılıyor
Hayvanlarının en yüksek süt verimi olduğu dönemde peynirlerin yapıldığını hatırlatan Koçulu “Hayvanın merada olduğu dönemde Kars kaşarının imalatını yapıyoruz. Çünkü peynir, sütün uzun süre saklanması olarak literatüre geçiyor. Yani dost ve düşman bakterilerin savaşı sonucunda dostlar kazanırsa peynir olur, düşmanlar kazanırsa çöp olur, kötü kokar. Rengi de kötü olur tüketemeyeceğimiz bir hâl alır” dedi. Koçulu, hayvanların süt verme dönemleri hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: Boğatepe köyü ve Kars’ta hayvanlar mayıs, haziran, temmuz, ağustosta bize ve mandıralara süt verirler. Eylül, ekim ve kasımın 15’ine kadar da evlerin kışlık yağ, peynirini karşılamak üzere süt sağımları yapılıyor.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...