Yaşan sel felaketinin ardından Balıklıgöl'ün balıklarına ne oldu?

Düzenleyen:
- Güncelleme:

YAŞAM Haberleri

Şanlıurfa'da dün akşamdan beri etkili olan sağanak yağış nedeniyle 13 kişi vefat ederken depremin ardından sel felaketiyle yüzleşen Balıklıgöl'ün son hali tedirgin etti. Bu gelişmeler üzerine “Balıklıgöl'ün balıklarına ne oldu?” sorusu gündeme geldi. Urfa’nın en önemli turizm merkezlerinden Balıklıgöl su seviyesi 2 metre yükseldi, göl çamur rengine büründü. Yaşanan sel felaketinin ardından Şanlıurfa’nın simgelerinden biri olan Balıklıgöl’deki balıklara ne oldu? İşte detaylar…

Şanlıurfa'da şiddetli sağanak sonucu oluşan selde 13 kişi hayatını kaybetti. Dereler taştı, yaşam alanları zarar gördü. Sel felaketi kentin en önemli turizm noktalarından olan Balıklıgöl'ü de vurdu.  Su seviyesi 2 metre yükselirken göl çamur rengine büründü. Balıkların akıbetiyle ilgili kafalarda soru işareti oluşturan görüntülere Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan’dan açıklama geldi. Peki, Balıklıgöl'ün balıklarına ne oldu? İşte detaylar…

Yaşan sel felaketinin ardından Balıklıgöl'ün balıklarına ne oldu?

BALIKLIGÖL'ÜN BALIKLARINA NE OLDU?

Yaşanan sel felaketinin ardından Şanlıurfa’nın simgelerinden biri olan Balıklıgöl’deki balıklara ne oldu?

Balıkların akıbetiyle ilgili kafalarda soru işareti oluşturan görüntülere Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan’dan açıklama geldi.

Göl içindeki balıkların telef olduğuna yönelik bir bulgunun olmadığını belirten İlhan, “Balıklıgöl'deki balıklar sazan türü olduğu için dipte yüzüyorlar, su taşkınında da gölün dışında bir balık görmedik. Balıkların gölden dışarıya gideceklerini düşünmüyoruz." dedi.

Kent merkezinin güneybatısında bulunan ve Hazreti İbrahim Peygamber'in ateşe atıldığı yer olduğuna inanılan Balıklıgöl, kutsal kabul edilen balıkları ve çevresindeki tarihi eserler ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

"GÜVENLİ ORTAMLARINA ÇEKİLDİLER"

Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksekokulu (MYO) Su Ürünleri Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Ömer Sait Kılıç, Balıklıgöl'deki balıkların akıbetine ilişkin konuştu.

Kılıç, Balıklıgöl'ü anlık olarak herhangi bir olaya karşı sürekli takip ettiklerini söyledi. Balıkların sağlığı, Balıklıgöl'ün durumuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Ömer Sait Kılıç, "Maalesef dünkü sel felaketiyle birlikte Topdağı'ndan, mağaralar bölgesinden, üstüne üstlük de diğer kanalın taşmasıyla birlikte Balıklıgöl'ü 1-1,5 metre yüksekliğinde su kapladı. Gelen çamur yükü Balıklıgöl'ü kirletti. Balıklarda stres ortamı oluştuğu için şu anda balıklar göl içindeki çeşitli mağaracıklara geçmiş durumdalar. Bizim stok havuz dediğimiz havuzlarda şu anda balıklar bulunuyor ama onların yüzeye çıkması zaman alır." dedi.

Balıklıgöl'de şu anda oksijen miktarının 8mg/L seviyelerinde olduğunu ve gölün 24 saat havalandırıldığını aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

"Bu bulanıklığın sebebi çevreden gelen selin meydana getirdiği çamur yükü. Bu, kaynak suyunun açılmasıyla düzelecek. Balıklar da su açılınca ortaya çıkacak. Canlılar doğası gereği stres altında güvenli ortamlara çekilirler. Şu anda balıklar güvenli ortamlarına çekilmiş vaziyetteler, zamanla ortaya çıkacaklar. Tabi selle kanallara geçmiş olan balık türleri olacak, onlar da kanallarına geri dönerler."

Yaşan sel felaketinin ardından Balıklıgöl'ün balıklarına ne oldu?

BALIKLIGÖL'ÜN HİKAYESİ

Balıklıgöl, Şanlıurfa şehrinde bulunan ve tarihi çok eskiye dayanan bir su kaynağıdır. Balıklıgöl'ün hikayesi, İbrahim Peygamber ile ilgilidir ve önemli bir dinî hikayedir.

Hikayeye göre, İbrahim Peygamber, o dönemde Nemrut adında zalim bir kralın hüküm sürdüğü Urfa'da yaşamaktaydı. Nemrut, halka zulmeden, tapınaklarda putlar yaptıran, hatta tanrı olduğunu iddia eden bir kraldı. İbrahim Peygamber, Nemrut'un zulmünden bıkmıştı ve halkı aydınlatmak için Nemrut'un putlarını kırdı.

Bu durum karşısında Nemrut, İbrahim Peygamber'i yakalatıp ateşe attırmak istedi. Ancak İbrahim Peygamber Allah'ın yardımı ile ateşten kurtuldu ve Nemrut'un zulmüne karşı mücadele etmeye devam etti.

İbrahim Peygamber, Urfa yakınlarında bir mağarada yaşamaktaydı ve burada çeşitli mucizeler gerçekleştirdi. Bunun üzerine Nemrut, İbrahim Peygamber'i öldürmek için askerler gönderdi. Ancak İbrahim Peygamber, askerleri dua ederek mağaranın girişine gömülen suların çıkması ile kör etti ve böylece askerler geri dönmek zorunda kaldı.

İbrahim Peygamber'in mucizeleri ve Nemrut'a karşı duruşu, halk arasında büyük saygı uyandırdı. Bu saygıyı ifade etmek için halk, Balıklıgöl'ün bulunduğu yerde bir tapınak yaptı ve burada İbrahim Peygamber'in mucizelerini anlattı. Balıklıgöl'ün sularının da İbrahim Peygamber'in duası sonucu akıtıldığına inanılır.

Bugün Balıklıgöl, hem tarihi hem de dini bir öneme sahiptir. İnsanlar, İbrahim Peygamber'in mucizelerine şahit olmak ve dualarının kabul olacağına inanarak burayı ziyaret etmektedirler. Ayrıca gölde yaşayan balıkların kutsal olduğuna inanılır ve beslenmesi yasaklanmıştır.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...