Yanlış beslenen çocuk öğrenmekte zorlanıyor

Düzenleyen:
Yanlış beslenen çocuk öğrenmekte zorlanıyor

YAŞAM Haberleri

Yanlış beslenen, abur cubur yiyen ve özellikle kahvaltı yapmayan çocuğun öğrenme yeteneğinde azalma görülüyor

Beslenme, beden sağlığı için en önemli unsurlardan biri. Büyüme, boy uzaması için de öyle.... Uzmanlar, öğrenme yeteneğinde beslenmenin öneminin de gözden uzak tutulmaması gerektiğini vurguluyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Diyetisyeni Özge Akar Özyaman, özellikle kahvaltının öneminin altını çizerken “Kahvaltı yapmayan çocukların dikkat ve öğrenme kabiliyetinde azalma görülür. Her çocuğun sabahları, ihtiyacı olan enerji ve besin ögelerini içerecek şekilde kahvaltı yapması gerektiğini kaydeden Özyaman, “Süt, peynir ve yoğurt çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olması için gereken protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller güçlü kaslar ve sağlıklı kan için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar. Bu besinlerin günde imkânlar dâhilinde 2-3 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir” dedi.

GÜNDE 2-3 PORSİYON MEYVE

Özyaman’ın verdiği bilgiye göre, sebze ve meyveler hem beden hem beyin gelişimi için vazgeçilmez. Günde 3-4 porsiyon tüketilmesi özellikle tavsiye ediliyor. Meyveler; çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitamini, potasyum ve diğer minerallerle karbonhidrat ve posa içerdiği için tavsiye ediliyor.

BESLENME ÇANTASI DİKKATLİ HAZIRLANMALI

Çocuğun okuldaki beslenmesinin sıkı takibini tavsiye eden Diyetisyen Özge Akar Özyaman, 4 menü tarifi de verdi.
Menü 1: Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç, ayran, 1 dilim kek.
Menü 2: Peynirli tost veya sandviç, 1 ayran, küçük salata veya söğüş, kuru meyve karışımı.
Menü 3: 2-3 dilim börek (peynirli veya sebzeli olabilir), evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu, sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı.
Menü 4: Ton balığı ve söğüşlerle hazırlanmış bir sandviç, taze hazırlanmış meyve suyu, kurabiye.

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...