Vikingler’in İngiltere’ye sevdikleri hayvanları da yanlarında taşıyarak işgale gittiği ortaya çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Vikingler’in İngiltere’ye sevdikleri hayvanları da yanlarında taşıyarak işgale gittiği ortaya çıktı

YAŞAM Haberleri

Araştırmalara göre Vikingler İngiltere'ye vardıklarında sadece miğferlerini, baltalarını ve diğer silahlarını getirmediler. Aynı zamanda atlarını ve köpeklerini de yanlarında taşıdılar.

Milattan Sonra (MS) 865'te İngiltere'yi işgal eden büyük Viking ordusunun yakılmış kalıntıları inceleyen uzmanlar ilginç bir şey keşfettiklerini açıkladı. Araştırmacılar, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Rusya'nın bazı kısımlarını kapsayan bir coğrafi bölge olan ‘Baltık Kalkanı'ndan hareket ederek İngiltere’ye ulaşan bazı hayvan ve insanlara dair kanıtlar bulduklarını ileri sürdü.

York Üniversitesinden çalışmanın ortak yazarı Prof. Dr. Julian Richards, “Bu, Vikinglerin İskandinavya'dan hayvanlarını yanlarında getirdiklerinin ilk bilimsel kanıtı.” dedi.

VİKİNG ORDUSUNUN KALINTILARINDA BULUNDU

Plos One dergisinde yayımlanan makalenin yazarları, Derbyshire'daki Heath Wood'daki höyük mezarlığında bulunan yakılmış kalıntılardaki farklı stronsiyum izotoplarının oranını nasıl analiz ettiklerini anlattı. Burası, Britanya Adaları'ndaki bilinen tek büyük ölçekli Viking ölü yakma yeri ve MS 873-874 kışını yakındaki Repton'da geçiren büyük Viking ordusuna ait olduğu düşünülüyor.

Höyükte daha önce yapılan çalışmalarda iki yetişkin ve bir çocuğa ait kemiklerin yanı sıra bir köpek, at ve başka bir hayvana, muhtemelen bir domuza ait kemikler ortaya çıkarılmıştı.

Vikingler’in İngiltere’ye sevdikleri hayvanları da yanlarında taşıyarak işgale gittiği ortaya çıktı

İNSAN KALINTILARI İNCELENDİ

İnsan kalıntılarındaki stronsiyum izotoplarının oranını incelemek ve bunu bölgedeki bitkilerle karşılaştırmak, bir bireyin gömüldüğü yerin yerel olup olamayacağına ışık tutabilir. Bunun nedeni, topraktaki stronsiyum izotoplarının oranının altındaki kayaların yapısını yansıtmasıdır. Stronsiyum besin zincirine girdiğinde, dişlerimizdeki ve iskeletlerimizdeki kalsiyumun bir kısmının yerini alarak vücudumuza dahil olur. Kemikler söz konusu olduğunda, bu süreç yaşam boyunca devam eder.

Durham Üniversitesinden araştırmanın ilk yazarı Tessi Loeffelmann, "Kemiklerinize dahil edilen stronsiyumun çoğu bitkilerdendir" dedi. En önemlisi, gömülü kemikler çevredeki toprakla stronsiyum değiş tokuşu yapabilir, bu da potansiyel olarak kafa karıştırıcı sonuçlar verir ancak bu kemikler yakıldığında olmaz.

Ekibin analizi, yetişkinlerden birinin ve çocuğun yerel olarak höyükte veya muhtemelen Danimarka'da büyümüş olabileceğini öne sürüyor ancak izotop oranları Avrupa'nın büyük bölgelerine de uyuyor.

Bununla birlikte, diğer yetişkin ve hayvanlar ya İngiltere'nin büyük Viking ordusuna dair hiçbir kaydı olmayan çok belirli bölgelerinden ya da Baltık Kalkanı'ndan geldi. İkinci senaryo ekibe göre daha muhtemel. Araştırmacı Richards, atların ve köpeklerin Viking geleneğinde statü sembolleri olduğunu söyledi. 

(The Guardian)

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...