Vatandaşlar orantısız engelli rampalarından şikayetçi

Düzenleyen:
Vatandaşlar orantısız engelli rampalarından şikayetçi

YAŞAM Haberleri

İstanbul'un hemen her yerinde inşası devam eden ya da tamamlanan konut projelerini görmek mümkün. Peki inşa edilen binalarda yapılan engelli rampaları, engelli vatandaşlarımıza ne kadar uygun?

Büyük projelerde pek sıkıntı yaşanmasa da, birçok ilçe ve mahallede tek başına inşa edilen (site dışı) binalar, engelli vatandaşlarımıza bir yarar sağlamıyor. Bina girişlerine inşa edilen engelli rampalarının yürümek için bile fazla dik ve dar oluşu vatandaşları isyan ettirdi. Engelli vatandaşlar, "baştan sağma" projeler nedeniyle mağdur olduklarını, hemen her gün büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiriyor ve belediyelerin denetimlerini arttırmasını istiyor.

TEK SORUN BİNALAR DEĞİL

Kamusal alandaki köprü ve alt geçitlerde, engelli ve yaşlıların kullanımı için inşa edilen asansörlerin "duyarsız vatandaşlar" tarafından kullanılması ve engelli girişlerine park edilen araçlar ise toplumun her kesiminden tepki çekiyor. 

YÖNETMELİK NE DİYOR?

2 Kasım 1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine yapılan değişikliklere göre; 

"Binalarda ve girişlerinde engellilerin erişimine yönelik TS 9111 Standardına uyulması zorunludur. Bina girişlerinde engellilere yönelik giriş rampası yapılmalı yapılırı veya merpene bitişik dar kenarı en az (0,90) m ve alanı en az (1,20) m² engelli asansörü yeri bırakılır veya mekanik platform yapılır. Bakanlıktan uygun görüş alınmak suretiyle bunlar dışında engellilerin kullanımı için daha farklı uygulama yapılabilir."

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...