Üreticiler şaşkın! İlk defa karşılaştılar, şaşkına döndüler... Analiz için kolları sıvadılar

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Üreticiler şaşkın! İlk defa karşılaştılar, şaşkına döndüler... Analiz için kolları sıvadılar

YAŞAM Haberleri  / İHA

Erzurumlu arıcılar bu sene ilk kez beyaz bal ile karşılaştıklarını, tamamen orijinal beyaz balı gördüklerinde şaşkınlık yaşadıklarını dile getirdiler. Arıcılar analiz yaptırmak için kolları sıvarken 'beyaz bal nedir, faydaları nelerdir, nerelerde yetişir' gibi soruların cevabı merak konusu oldu. İşte beyaz bala dair merak edilenler...

Genel olarak sarı rengi ile bilinen balın 'beyaz'ı ile karşılaşan üreticiler şaşkın! Erzurum'da arıcılık yapan İsmail Çetin, sağım döneminde karşılaştığı beyaz bal ile şaşkına döndü. 'Beyaz balın faydaları' ve 'beyaz bal nedir' gibi konuların gündeme gelmesine neden olan olay sonrası üreticiler, analiz yaptırmak için kolları sıvadı.

Erzurum’un İspir ilçesinde arıcılık yapan Çetin, sezonun çok verimli geçtiğini belirterek, beyaz balı görünce büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını söyledi.

"ANALİZ YAPIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Çetin, “Sezonumuz çok iyi geçti. Bu sene üretimlerde farklı bir durum ortaya çıktı. Beyaz bal üretimi oldu. Hangi kovandan oldu bunu fark edemedik. Kristalize olmuş bal değil. Tamamen doğal orijinal beyaz bal. Dededen babadan balcıyız. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştık. Muhtemel çiçekten kaynaklandığını düşünüyoruz. Analiz yaptırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Mahallede devletin verdiği desteklerle üretime katkı sağlamaya devam ettiklerini dile getiren İsmail Çetin, arı evinin yanı sıra İspir fasulyesi de ektiklerini dile getirdi.

BEYAZ BAL NEDİR, NASIL ÜRETİLİR?

Erzurumlu üreticilerin karşılaştığı beyaz bal sonrası kafalarda 'beyaz bal nerede üretilir, nasıl üretilir' gibi soru işaretleri oluştu. Beyaz balın özellikle Ardahan ve Artvin civarında bulunduğu belirtilirken, kafkas arıları tarafından üretildiği biliniyor.

Beyaz bal zaman zaman kristial bir kıvam alabiliyor ancak bu yapı balın kendi özelliğinden geliyor. Beyaz bal hafif kıvamlı ve krem renkte bir görünüme sahiptir. Tam kıvamında ve lezzetinde üretilmesi için ise arıların şehirden uzak, sanayi bölgesi dışında bir yerde yaşaması gerekiyor. Çünkü balın tadını veren dağların havası ve temiz havadır.

Bilinen sarı rernkli ballara göre daha farklı tona sahip olan beyaz bal, Kırgız ve Kazak Türkleri’nin yöresel besinleri arasında yer alıyor. Beyaz bal bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sindirim sistemini koruyor. Antioksidan özelliğe sahip olan balın aynı zamanda kalp hastalıklarını da önlediği biliniyor.

Beyaz balın faydaları bunlarla da bitmiyor. Kan akışını hızlandırarak hormonları düzenlediği bilinen beyaz bal, dikkat dağınıklığını ve stresi yok ediyor, beyin hücrelerini koruyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...