Ümmi Kemal Hazretleri yâd edildi

Düzenleyen:
Ümmi Kemal Hazretleri yâd edildi

YAŞAM Haberleri

Her yıl geleneksel olarak yapılan Ümmi Kemal hazretlerini anma programı bu yıl Eminevim’in ana sponsorluğunda gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı ve Bolu’nun Tekke Işıklar Köyü’nde düzenlenen etkinliklerde Ümmî Kemâl Camii’nde bulunan Sakal-ı Şerif de ziyaret edildi.

2. Murat döneminin önemli mutasavvıf ve şairi Ümmî Kemâl Bolu’nun Tekke Işıklar Köyü’ndeki kabri başında anıldı. Her yıl geleneksel olarak temmuz ayının ilk cuma günü yapılan etkinlikler bu yıl Eminevim’in ana sponsorluğunda gerçekleşti.

Binlerce kişinin katıldığı etkinlikler Cuma namazı öncesi okunan mevlit ve Kur’an tilavetiyle başladı. Cuma namazı sonrası Ümmî Kemâl Camii’nde bulunan Sakal-ı Şerif ziyaret edildi ve ikram edilen yemeğin ardından program sona erdi.

Anma programında Ümmî Kemâl Hazretlerinin torunlarından Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı A. Emin Üstün’le birlikte, Yönetim Kurulu Danışmanı Abdurrahman K. Üstün ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Musab Üstün’de hazır bulundu. Programa ayrıca Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Merkez İlçe Başkanı Adil Esen ve Bolu Müftüsü Orhan Genç’te katıldı.

Ümmi Kemal Hazretleri yâd edildi

Konuyla ilgili görüştüğümüz köy muhtarı ve köy derneği başkanı Osmanlı döneminin önemli simalarından olan Ümmî Kemâl Hazretlerinin daha sonraları unutulduğunu, son dönemlerde yaptıkları etkinliklerle O’nu hatırlatmaya çalıştıklarını ifade ettiler.

ÜMMÎ KEMÂL KİMDİR?

Ümmî Kemâl Oğuz Boyundan olup, Horasan’dan Anadolu’ya geldiği, Peygamber neslinden olduğu kaydedilir. Buna muhalif görüşler de vardır: Kemâl Ümmî XV. Yüzyılda yaşamış bir mutasavvıf şairdir. Tahminen 1375’te Karaman’da doğmuştur. Ümmî sıfatını taşır; fakat birikimini tekkelerden aldığı kabul edilmektedir. Erdebil’de hayatının uzun bir bölümünü geçirmiş daha sonra ise Bolu’nun Sazak bölgesindeki Tekke Köyüne yerleşmiştir.

Tekke Köyü’nde vefat ettiği ve türbesinin burada bulunduğu, ilk defa Bolu Şer’iyye Sicil Defterleri’ndeki kayıtlara dayanılarak ortaya konulmuştur. Yine bu sicillerdeki bilgilerle, ölümünden sonra soyunun bu bölgede devam ettirildiği, devlet tarafından ailesine bir takım muafiyetler tanındığı belirtilmektedir. Hicrî 880 – Miladî 1475 tarihinde vefat etmiştir.

Zamanla soyundan gelenler Bolu’nun Gerede ilçesine kadar yayılmışlar ve içlerinden dini eserler telif edip çevrede kuvvetli tesir ve iz bırakan kişiler yetişmiştir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...