Uçaktan inene özel sıvı

Düzenleyen:
Uçaktan inene özel sıvı

YAŞAM Haberleri

Birçok ülke, vatandaşlarını Çin’den tahliye ediyor. Onlardan biri olan Endonezya, vatandaşlarını Vuhan’dan Batam’daki Hang Nadim Uluslararası Havaalanı’na getirdi. Yolcular uçaktan indikleri an üzerlerine dezenfektan sıvı sıkıldı.

Suudi Arabistan, 10 öğrencisini kurtardı. Millî hava yolu şirketi Saudia da, Çin’e gerçekleştirilmesi planlanan tüm uçuşların askıya alındığını duyurdu. Rusya ise salgın sebebiyle Çin ile turizm amaçlı vizesiz seyahat uygulamasını durdurma kararı aldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus vatandaşlarını 3 ve 4 Şubat’ta tahliye edeceklerini bildirdi. Bazı Rus şirketleri, daha önce Çin’e yönelik uçak ve tren seferlerine kısıtlama getirmişti.

ÇİN’E TÜRKİYE VE JAPONYA DIŞINDA YARDIM EDEN OLMAMIŞ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Çin’den Türklerin nasıl tahliye edildiğini anlatırken çok çarpıcı bir bilgi verdi. Bakan Çavuşoğlu, koronavirüs salgınının yaşandığı Çin’in Vuhan şehrindeki Türk vatandaşlarının Türkiye’ye getirilme sürecini anlattı.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’in de Büyükelçilik ekibi ile e-Posta üzerinden iletişim grupları oluşturarak oradaki vatandaşlarla diyaloğu hiç kesmediğini söyleyerek şöyle devam etti:
Dört buluşma noktası tespit edip vatandaşlarımızı oralarda buluşturup havaalanına getirdiler. Bazı vatandaşlarımız havaalanına 200-300 kilometre uzaktaydı, onlara bizzat araç göndererek hatta arkadaşlarımız kendi ceplerinden ödedikleri parayla araçlar tutarak, tabii biz onları arkadaşlarımıza vereceğiz, araçlar tutarak vatandaşlarımızı evinden aldılar.
Uçakta Çince bilen bir personelin de görevlendirildiğini, Büyükelçiliğin ise Türkçe bilen bir Çinli ile anlaştığını anlatan Çavuşoğlu, diğer ülkelerin, kendi vatandaşlarının da Türkiye’ye getirilmesinden memnuniyet duyduğunu da belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Çin’e gönderdiği tıbbi malzemenin Çin’de büyük yankı uyandırdığını ifade ederek “Bir Japonya göndermiş, bir de Türkiye. Sosyal medyadaki yorumları gördük. Çoğu Çince ama İngilizce olanları da var. ‘Bir tek Türkiye ile Japonya bize yardım etti, zor günde dostluklarını bize gösterdiler’ diye. TİKA’ya da buradan özellikle çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Devletin tüm kurumlarının birlikte hareket ettiğinin altını çizen Çavuşoğlu “Son iki gün, arkadaşlarımız hiç ama hiç uyumadı. Hele son 36, 40 saat filan hiç uyumadan bu süreci Sağlık Bakanlığımızla birlikte yürüttüler.” dedi.
Çavuşoğlu, Rusya’nın Mtsensk şehrinde meydana gelen patlamada vefat eden iki Türk vatandaşının cenazelerinin de gelmesi konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, geçen yıl hastalanan, kaza geçiren ya da başına kötü bir durum gelen yaklaşık 80 Türk vatandaşının yurt dışına uçak gönderilerek Türkiye’ye getirildiğini sözlerine ekledi.

TEHLİKE BÜYÜYOR
Can kaybı 305’e çıktı
Vaka sayısı 19 bin 544
Şüpheli hasta sayısı 14 bin 628
2.110 kişinin durumu ciddi 
137 bin 594 kişi müşahede altında 
Taburcu edilen kişi sayısı 348
Son 24 saatte 45 kişi öldü 
Uçaktan inene özel sıvı
Bir haftada inşa edilen 100 yataklı Huoşınşan Hastanesi

KORONAVİRÜSLE UĞRAŞAN ÇİN’DE YENİ BİR SALGIN DAHA
Şimdi de kuş gribi

Hastalık yüzünden 17 binden fazla kanatlı hayvan itlaf edildi. Salgın henüz insanlara bulaşmadı. Ancak bulaşırsa ölüm oranının yüzde 50 olduğu belirtiliyor. Bu oran yeni koronavirüste yüzde 2.
Çin’de ortaya çıkan ölümcül koronavirüs  (2019-nCoV) sebebiyle ölü sayısı artmaya devam ederken yetkililer bu kez yeni kuş gribi salgını uyarısında bulundu. Salgının henüz insanlara bulaşmadığı bildiren yetkililer “H5N1 virüsünün yeni bir türü tespit edildi. Halk arasında kuş gribi olarak bilinen salgın başka bir tehlikeli enfeksiyondan etkilendi. İlk vaka, Hunan eyaletine bağlı Shaoyang şehrinin Shuangqing bölgesinde bir çiftlikte meydana geldi” açıklamasını yaptı. Hastalık yüzünden 17 binden fazla kanatlı hayvan itlaf edildi. 2009-2010’da ilk kez görülen kuş gribi, 2013-2014’te tekrarlamıştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve uluslararası toplum salgını kontrol altına almak için ortak eylem planı geliştirip aşı üretmişti. İlk önce Güneydoğu Asya’daki kuş türleri arasında görülen H5N1’in insanlara bulaşması durumunda ölüm oranının yüzde 50 olduğu belirtiliyor. Bu oran şiddetli akut solunum yolu sendromunda (SARS) yüzde 10 civarındayken yeni koronavirüste ise yüzde 2 civarında seyrediyor.
Öte yandan, Pekin yönetimini koronavirüsle mücadele için orduyu devreye soktu. Çin’in farklı bölgelerinden kalkan sekiz askerî kargo uçağı koronavirüs salgını (2019-nCoV) altındaki Vuhan kentine 1.400 sağlık personeli ve tıbbi malzeme nakletti. 

 43 MİLYAR DOLAR 
Personel, bir haftada inşa edilen 100 yataklı Huoşınşan Hastanesinde çalışacak. Çin’in Merkez Bankası (PBOC) bazı yerel bankalara, salgından etkilenen şirketlerin finansman ihtiyacı için 300 milyar yuan (yaklaşık 43 milyar dolar) destek verileceğini duyurdu. 
Uçaktan inene özel sıvı
62  KİŞİ KARANTİNADA
Her gün tetkik... 

Çin’in Vuhan şehrinden tahliye edilerek Ankara’daki Dr. Zekâi Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülen 42’si yolcu 62 kişinin karantina süreci başladı. 32’si Türk, altısı Azerbaycan, üçü Gürcistan ve biri de Arnavutluk vatandaşı olan yolcular 14 gün tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak. Söz konusu kişilerin tetkikleri ise günde bir defa yapılacak.

Çin dışında ilk ölüm
Dünya Sağlık Örgütü, Filipinler’in başkenti Manila’da bir kişinin yeni tip koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada “44 yaşındaki Çin vatandaşı kişiye, geçen hafta öksürük ve boğaz ağrısından şikâyetiyle gittiği doktorda koronavirüs teşhisi konuldu” denildi. Bu vaka, Çin dışında yaşanan ilk ölüm. Öte yandan salgın yayılmaya devam ediyor. Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde ikinci koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkede 324 kişi, Yeni Delhi dışındaki bir merkezde gözlem altına tutuluyor. Çin’den önceki gün Almanya’ya getirilen iki kişide de 2019-nCoV belirlendi. Doksanı Alman vatandaşı olmak üzere 126 kişi Vuhan’dan Frankfurt Havalimanı’na getirilmişti.
Uçaktan inene özel sıvı
Veliler endişe etmesin tehlikeli bir durum yok
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu durum değerlendirmesi için dün Ankara’da altıncı defa toplandı. Ardından koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Şu ana kadar ülkemizde koronavirüs hiç görülmedi. Virüsün bulaşmaması için de büyük gayret sarf ediyoruz. Çin’den tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızda da herhangi bir bulguya rastlanmadı. Zaten onlar Çin’de uzun süredir izole durumdalarmış. Bilim Kurulu doğrultusunda 14 gün boyunca gözlem altında tutulacaklar. Bu süre kısalabilir. Daha sonra normal hayata dönecekler” dedi. Bugün okulların açıldığına dikkat çeken Bakan Koca “Malum kış mevsimindeyiz ve solunum yolu hastalıkları artmakta. Bu yüzden öğretmenlerimiz, velilerimiz dikkatli olmalı. Sınıflar ve diğer alanlar sık sık havalandırılmalı. Eller düzenli olarak yıkanmalı. Ayrıca bilim kurulu tarafından hazırlanan bilgilendirme notları, velilerimize dağıtılacak” dedi. Koca, Çin’den gelen yolcular için termal kamera ve diğer tedbirlerin de devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...