Türkiye'de tek, dünyada ikinci... Acıgöl yok olmak üzere!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Türkiye'de tek, dünyada ikinci... Acıgöl yok olmak üzere!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci en büyük soydum potansiyeline sahip su kaynağı Acıgöl son 50 yılda 4 kat küçüldü.

Türkiye'de çıkarılan sodyum sülfatın yüzde 90’ı Acıgölden sağlanıyor. Temiz ve doğal bir kaynak olan Acıgöl aynı zamanda 200'e yakın kuş türüne ve endemik bitkilere de ev sahipliği yapıyor.

Ancak son yıllarda şiddetlenen kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle Acıgöl'ün 160 kilometrekare olan yüzey alanı, 50 yılda 40 kilometrekarenin altına indi.

Yaklaşık 25 yıldır bölgede incelemeler yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici'de 500 metre kadar çekilen gölde ortalama su seviyesinin 1 metrenin altına düştüğünü söyledi.

KURAKLIK TEHLİKELİ BOYUTTA

Su hacim ve yüzeyinin yüzde 70'ten fazlasını kaybeden Acıgöl'ün Mayıs ayında çok daha iyi durumda olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kesici, bunun aksine gölün çok şiddetli kuraklık ve kuruma periyodu içinde olduğuna vurgu yaptı.

Bölge için çevresel ve ekonomik açıdan büyük önem taşıyan Acıgöl'ün su bütçesi korunmalı diyen Dr. Erol Kesici, “Elde edilen sonuçlara göre göldeki su dengesi ve dinamikleri tanımlanmalı, göldeki üretim, tarımsal sulama ve diğer faaliyetler gölün su dengesi gözetilerek yürütülmelidir. Biz üretimde gölün su bütçesini dikkate alarak planlamalar yaparsak, Acıgöl zengin rezervi ile ekonomik olarak hem bize hem de gelecek nesillere hizmet etmeye devam edecektir. diye konuştu.

Türkiye'de tek, dünyada ikinci... Acıgöl yok olmak üzere!

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...