Türkiye'de hayat süresi 10 yıl arttı, dünya araştırmaya başladı!

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'de ortalama hayat süresinin 75 yıla çıktığını birçok ülkenin de bu büyük değişimin nasıl başarıldığını araştırdığını bildirdi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'nin, dünya genelinde ortalama hayat süresi istatistiklerine bakıldığında, en fazla gelişme gösteren ülkelerden biri olduğunu belirtti. DSÖ Sağlık İstatistikleri ve Enformasyon Sistemleri Bölümü Başkanı Ties Boerma, DSÖ istatistiklerine göre, Türkiye'de 2012 yılında doğan birinin, 1990'da doğanlara göre 10 yıl daha uzun yaşama ihtimalinin olduğunu söyledi. Türkiye'de yenidoğan ölümlerinin azaldığını ifade eden Boerma, genel olarak ülkedeki can kaybı oranının yüksek gelirli ülkelerin seviyelerine çok yakın olduğunu kaydetti. Türkiye'de son 20 yılda hayat süresinin uzamasını sağlayan büyük ilerlemeler kaydedildiğine işaret eden Boerma, "Ülkedeki sağlık sistemi, kırsal kesimde yaşayanlar da dahil herkesi kapsıyor. Birçok ülke Türkiye'de son 20 yılda sağlık alanında yaşanan bu büyük değişimin nasıl başarıldığını araştırıyor" ifadesini kullandı. Türkiye'de 2012 yılında doğanlar için ortalama hayat süresinin 75 olduğunu ifade eden Boerma, Türkiye'de yaşayanların, sağlığı tehlikeye atacak alışkanlıklardan uzak durması halinde, ortalama hayat süresi 80'li yaşlarda bulunan yüksek gelirli ülkeler seviyesine çıkabileceğinin altını çizdi. Boerma, Türklerin bunun için sigaradan uzak durması ve obezite ile diyabete sebep olan yetersiz spor yapma alışkanlığını terk etmesinin önemini vurguladı. DSÖ istatistiklerine göre, Türkiye'de ortalama hayat süresi 75 yıl iken, Türk kadınları 78 yıl, erkekleri ise 72 yıl yaşıyor. DSÖ'ye göre, Japon kadınları ortalama 87 yıl ile en uzun ömürlü kadınlar oldu. Erkeklerde ise en uzun yaşayanlar 81 yıl ile İzlandalılar oldu.
AKDENİZ FARK ATIYOR
Akdeniz bölgesinde hayat süreleri diğer bölgelere göre daha uzun. Araştırmalarda, bu bölgede yaşayanların beslenme biçimleri ve hayat tarzlarının uzun ömürlü olmalarına destek verdiği ifade edildi.