Tüm seçimleri gördü

Tüm seçimleri gördü

YAŞAM Haberleri

Kayseri'nin İncesu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Döne Karaçavuş, mahalli idareler seçiminde oy kullanacağı okula ambulansla götürüldü.

Karacavüş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar yapılan tüm seçimleri görmesiyle tarihe geçti. 1901 doğumlu, 7 çocuk annesi Karaçavuş'un, oyunu kullanması için Bahçelievler Mahallesi'ndeki evine, yakınları tarafından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Biriminden ambulans çağrıldı. Bir asrı aşan ömründe pek çok kez oy kullanan Karaçavuş, sağlık görevlilerinin yardımıyla ambulansa bindirildi. Yaşlı kadın ambulansla oy kullanacağı Atatürk İlkokulu'na götürüldü. Sağlık görevlilerinin yardımıyla okula giren Karaçavuş, oğlu Ali Karaçavuş ile kabine girerek oyunu kullandı. İmza atamadığı için oy kullandığına dair listeye parmak basan Karaçavuş, tekrar görevlilerin yardımıyla ambulansla evine bırakıldı. 20 torun, 24 torun çocuğu ile 2 torununun torununu gören Karaçavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada seçimlerin tüm millete hayırlı olması dileğinde bulundu.


ATATÜRK'Ü GÖRDÜ
Sağlığının yerinde olduğunu anlatan Karaçavuş, engelli ve bekar oğlu ile birlikte yaşadığını söyledi. Cumhuriyet tarihinde pek çok olaya şahitlik eden Karaçavuş, "Atatürk'ün trenle ilçeden geçeceği haberi üzerine babamla istasyona gitmiştik. Tren yaklaşınca babam, 'Bak kızım, işte Mustafa Kemal Atatürk şu adam' dedi. Çok heyecanlanmıştım. O günü hiç unutamıyorum' diye konuştu. Döne Karaçavuş'un oğlu Ali Karaçavuş da annesinin nüfus cüzdanına göre doğum tarihinin 1901 olduğunu, ilerleyen yaşına rağmen sağlık problemi yaşamadığını dile getirdi.


Oy kullanmaya eşinin kucağında gitti
Adana'da 10 yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle belden aşağısı tutmayan bir kadın oy kullanmaya kocasının kucağında gitti. 30 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde oy kullanmak için engellilerde seferber oldu. 10 yıl önce Kahramanmaraş'tan Adana'ya gelirken geçirdiği trafik kazası sonucu belden aşağısı tutmayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Fadime Topan'da oy kullanmak için Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu'na kocası Recep Topan'ın yardımıyla geldi. Okulun merdivenlerine kadar tekerlekli sandalyede gelen Topan, merdivenlerden çıkamayınca önce eşi oy kullanamaya gitti. Topan bir süre tekerlekli sandalyede eşinin oy kullanmasını bekledi. Eşi oy kullandıktan sonra Topan'ın yanına gelerek onu tekerlekli sandalyeden alıp kucağında oy kullanacağı sınıfa götürdü. Eşinin kucağında oy kullanan Topan daha sonra yine eşinin kucağında okulun bahçesine kadar gelerek tekerlekli sandalyesine bindirerek eşinin yardımıyla evinin yolunu tuttu. Topan, vatanın geleceği için engelli olmasına rağmen oy kullanmanın zor olmadığını belirterek, "Ben vatanım için her türlü şartlarda oy kullanırım. Sandığın eve gelmesi önemli değil ben bu halimle bütün engellere rağmen gelip oyumu kullanırım. Çünkü ülkemin geleceği çok önemli" dedi.


TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI SEÇMENİ nbsp;
Siirt'in Eruh ilçesinde yaşayan Türkiye'nin en yaşlı seçmeni oyunu kullandı. Eruh ilçesi Gedikkaşar köyünde oturan 129 yaşındaki Mehmet Esen oyunu kullandı. Köyde oturan yaşlı adamı, araçla evinden alan torunu, Eruh merkezde 75. Yıl Orta Okulu'na götürdü. Bir yakının yardımıyla oy kullanma kabinine giden Mehmet Esen, daha sonra oyunu kullandı. Oy kullanma işlemleri sonrası Türkçe bilmediği için Kürtçe açıklama yapan Mehmet Esen, "Seçimin Türk ve Kürt coğrafyasında yaşayan halklara barış ve kardeşlik getirmesini temenni ediyorum. Dünyanın en güzel yer altı ve yer üstü zenginlik kaynakları Türk ve Kürt coğrafyasındaki topraklarda mevcuttur. Bu seçimin kardeş olan Türk ve Kürtlere huzur barış getirsin" dedi. Bir müddet oturup dinlenen yaşlı adam daha sonra köye geri götürüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...