Toplaması pek zahmetli, belirli bölgelerde yetişiyor: 'Melki' ve 'Kanlıca' mantarları köylülere ek gelir oldu

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Toplaması pek zahmetli, belirli bölgelerde yetişiyor: 'Melki' ve 'Kanlıca' mantarları köylülere ek gelir oldu

YAŞAM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yetişen 'Melki' ve 'Kanlıca' mantarları lezzeti ile oldukça dikkat çekiyor. Belirli köylerde yetişen bu mantarlar için pazar bile kuruldu. Tavşanlı ilçesinde Kanlıca, Kütahya çevresinde ise Melki adı verilen mantarlarının toplaması oldukça zahmetli ancak ek gelir olması sebebi ile köylüler tarafından zamanı gelince toplanıyor.

Kütahya'da yetişen bazı mantar çeşitleri var ki hem lezzetleri hem de gelir kaynağı olması sebebiyle köylüler tarafından oldukça ilgiyle karşılanıyor. Bugünlerde Tavşanlı, Emet ve Bursa Harmancık ilçesi dağlarında bulunan mantarlara ilişkin konuşan Hüseyin Akdağ, 'Melki' adını verdikleri mantarın az sürede yağışlar ve ardından güneşin çıkması ile ortaya çıktığını söyledi.

YAĞIŞIN OLMAMASI FİYATLARI ARTTIRIYOR

Akdağ,  bü tür mantarların bazı nemli ormanlık bölgelerde çıktığını ve zor bulunduğunu belirterek  "Tereyağlı ve sarımsaklı yapılarak da çok lezzetli oluyor. Yemesi lezzetli ancak toplaması da zahmetli. Belediyemiz sağ olsun bizlere burada yer gösterdi, satışlarda burada yapılarak üç beş kuruş kazanılıyor. Bundan sonra yağış olmazsa fiyatlar da artar" dedi.

Toplaması pek zahmetli, belirli bölgelerde yetişiyor: 'Melki' ve 'Kanlıca' mantarları köylülere ek gelir oldu

Tavşanlı Kargılı köyünden Süleyman Katılmış ise mantarın anavatanı denilen bölgenin Alabarda olduğunu belirterek 'Melki' adı verilen mantarın Kargılı köyleri arasında çıktığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

-Diğer adı diğer bölgelerde Epsit, Bolu, Sakarya illeri civarındaKanlıca adı verilen mantar bölge olarak daha çok bizde çıkmaktadır. Bu sene oldukça bol görüldü, ancak vatandaşların bilinçsizce toplaması ve toprağının bozulması ile yağmurun yağmaması sonucu bundan sonra zor bulunur. Ekonomik değeri yüksek Melki mantarı şu anda piyasası 80 ile 100 TL arasında satılmaktadır. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...