Tarihin üstüne otel ve iş hanı

Tarihin üstüne otel ve iş hanı

YAŞAM Haberleri

İstanbul Fatih'te bir iş hanı ve otelin altında Roma dönemine ait kalıntılar olduğu ortaya çıktı.

Asırlarca imparatorluklara başkentlik yapmış olan İstanbul’un hâlâ keşfedilmemiş pek çok gizemi bulunuyor. Fatih'te geç Roma döneminden günümüze ulaşan ve Forum Tauri’nin (pazar yeri) alt yapıları olan cryptoporticus'ün (depo) üzerine demir iskelelerle iş hanı ve otel yapıldığı ortaya çıktı. Bu kalıntıların İstanbul arkeolojisi için çok önemli olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Ferudun Özgümüş, iş hanının altında kalan kısmının perişan vaziyette olduğunu ve korunmazsa çöplerin içinde yok olup gideceğini kaydetti. Öte yandan yapının bir otelin altına kadar devam ettiğini belirten Özgümüş, oranın ise gayet güzel korunduğunu ifade etti.

6. YÜZYILDAN KALMA
Tarihî yapının öneminden bahseden Özgümüş, “Herhâlde 6. yüzyılda burada birtakım inşaat faaliyetleri de olmuş. Çünkü burada bir ikamet etme yeri var. Tam karşıda bir hipokaust yani ısıtma sistemi olduğunu görüyorsunuz. Bu sistem sadece hamamlarda kullanılan bir ısıtma sistemi değildir. İkametlerinde ısıtılmasında kullanılmıştır. Bazı kısımları bu cryptoporticus sarnıca çevrilmiş ama ben içine su koyulduğundan şüpheliyim, çünkü burası su tutmaz. Böyle bir fonksiyonu var. Bu sistem modern bir binanın altına kadar devam ediyor. Orası çok güzel korunmuş. Burası temizlense çok iyi olacak. Yoksa burası yok olup gidecek” dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...