Tarihi şanlı, kokusu ünlü şehir Gaziantep

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Tarihi şanlı, kokusu ünlü şehir Gaziantep

YAŞAM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gaziantep sadece mutfağı ile değil, tarihi, kültürü, el sanatları ve mis gibi kokan Baharat Müzesiyle de ünlü.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Tarihi, kültürü, kokusu, el sanatları ve mutfağı ile ünlü Gaziantep, aynı zamanda Millî Mücadele’nin simge şehirlerinden biri... Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, eski bakanlardan Fatma Şahin’in konuğu olarak gezdiğimiz şehrin en büyük özelliği ise “gazi” oluşu. Malum Millî Mücadele sırasında şehir önce İngilizler tarafından işgal ediyor. İngilizler, Fransızlara bırakıp gidiyor şehri. Ermeni çetelerle iş birliği yapan Fransızlar 7 bin kişiyi şehit ediyor. Gaziantep, düşmanı püskürtmek için verdiği amansız mücadele sonucu zafere imza atıyor. Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunu anlatan Panorama Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Savaş yıllarını yansıtan silah, teçhizat ve cephanelerin yer aldığı müze için Fatma Şahin 7 yıl emek vermiş. 

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde geçen Çukur Hamam, onarılıp Peynir Müzesi hâline getirilmiş. Peynirin imalatının her evresinin anlatıldığı müzede, bu sürece dair her türlü malzeme de sergileniyor. Fatma Şahin, kadın kooperatiflerine önem veren bir belediye başkanı. Gıda üreten kadınların ürünleri markette satılıyor. Kadınlar ‘Bey Mahallesi’ denilen, restore edilen 200 evin bulunduğu tarihî semtte lokanta ve kafe işletiyor. Ankara Hamamönü’nde olduğu gibi dar sokaklarla birbirine bağlanan Bey Mahallesi, Gaziantep’in tarihî yüzünü gözler önüne seriyor.

Tarihi şanlı, kokusu ünlü şehir Gaziantep
Abdülhamid Han’ın gönderdiği sancak koruma altında.

KAFELER KÜTÜPHANE OLDU

Fatma Şahin, gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasına da öncülük ediyor. Şehirdeki kafelerde kütüphaneler kurulmuş. Gençler hem çayını kahvesini içiyor, hem kitap okuyor. 270 bin metrekarelik alana kurulan Galle Park ise şehrin en önemli yeşil alanlarından biri. Parkta Osmanlı mimarisi baz alınarak inşa edilen, padişah ve ailesine ait Has Bahçe mevcut. Avlusunda Topkapı Sarayı’nda yer alan Revan Köşkü’ndeki şadırvanın bir benzeri yer alıyor.
Galle Park’ın uzantısında Baharat Müzesi bulunuyor. Yüzlerce çeşit baharatın tanıtıldığı müze, aynı zamanda bitkilerden elde edilen kokuların da yayıldığı huzur veren bir alan.

Tarihi şanlı, kokusu ünlü şehir Gaziantep
Has Bahçe’deki şadırvan, Topkapı Sarayı’ndakiyle aynı ölçüde.

HEDEF, ŞEHRİ YENİDEN İNŞA ETMEK

Gaziantep, dün bir ilke daha damgasını vurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açış konuşmasını yaptığı Horasis Küresel Toplantısı’nda 300’den fazla yabancı yatırımcı yer aldı. Toplantının teması Gaziantep’i yeniden inşa etmekti. Önceki akşam verilen resepsiyonda şehrin önde gelenleri ile yaptığımız sohbetin ana gündemi teşvikler oldu. Şehrin sanayi kenti olduğunu ve dünyanın dört bir yanına ihraç edilen ürünlerin imal edildiğini söyleyen sanayiciler, Gaziantep’in daha iyi bir konuma gelmesi için teşvik ve kredilerde öncelik talep etti.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...