Tarihî çarşılarda doğal klima

Düzenleyen:
Tarihî çarşılarda doğal klima

YAŞAM Haberleri

Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde ölçüldüğü Edirne’de vatandaşlar, doğal serinliğiyle ferahlatan tarihî Alipaşa, Bedesten, Selimiye Arastası çarşılarına sığınıyor.

Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde ölçüldüğü Edirne’de vatandaşlar, doğal serinliğiyle ferahlatan tarihî Alipaşa, Bedesten, Selimiye Arastası çarşılarına sığınıyor. Tarihî Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım “Osmanlıdan günümüze gelen birçok eserde natürel (tabii) iklimlendirme var. Bedestenler, hanlar ve camilerde bu mükemmel sistemi yaşıyoruz. Tarihî çarşılarımızın yapımında yönlere, gölgelere ve rüzgâr esiş yönüne bile dikkat edilmiş. Kapalı çarşılarımız püfür püfür, buz gibi. Kubbe yapısı, yükseltisi, yukarıdan havalandırmaları hepsi insan sağlığı düşünülerek ideal şekilde yapılmış” dedi. Tarihî Alipaşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Saniş de “Tarihî yapılar dışarıdan yüksek derecede ısıya maruz kalınmaması için kubbe saman ve çamurla kaplanmıştır. Ayrıca kalın kurşunlarla kubbe örtülmüştür. Bu da dışarıdan hem soğuğun hem de sıcağın içeri alınmasını engeller. Ayrıca yapının taşlarındaki kalınlığı da bunda etkilidir” ifadesini kullandı. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...