Soğuk kış günlerinin 'sıcak kahvaltısı'

Düzenleyen:
Soğuk kış günlerinin 'sıcak kahvaltısı'

YAŞAM Haberleri

Şanlıurfa'nın yöresel lezzetlerinden tirit, soğuk kış günlerinde kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Tirit ustası Mehmet Duran "Tirit Şanlıurfa'ya özgü geleneksel bir lezzettir. İnsanlar sabah erkenden gelip tirit yiyerek işine gider. Genelde kış aylarında bolca tüketilen faydalı bir yemektir" dedi.

Türkiye'nin zengin yemek kültürüyle öne çıkan ve  lezzetleriyle adından söz ettiren Şanlıurfa'nın yöresel lezzeti tirit, özellikle  soğuk kış günlerinde kahvaltının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Hazreti İbrahim'in yaşadığı yer olarak rivayet edilen, "Halil İbrahim  sofrası ve bereketi" ile özdeşleşen Şanlıurfa'da tirit yemeği, özellikle sabah  namazından sonra servis edilmeye başlanıyor, öğleden önce ise tükenmiş oluyor.

Yaklaşık 12 saat ateşte pişen kuzu eti, kemik suyu, lavaş ekmek ve  tercihe göre yoğurt ile sarımsak ilave edilerek tüketilen bu lezzet, soğuk  havalarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünüldüğü için ilgi görüyor.

Tirit ustalarından Mehmet Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada  tirit yemeğinin çok lezzetli ancak yapımının zahmetli olduğunu dile getirdi.

Tirit yapımına akşamdan önce başladıklarını ve saatlerce sürdüğünü,  sabah 05.00'te de yemeğin servise hazır olduğunu ifade eden Duran, şunları  anlattı:

"Eti kemikle birlikte bir gün önceden yaklaşık 12 saat kaynatıyoruz.  Sabah 04.30'da gelip eti, kemiği ve suyunu ayırıyoruz. Eti doğradıktan sonra,  doğranmış ekmeğin üzerine koyup sonra üzerine suyunu ilave ediyoruz. Tercihe göre  üzerine yoğurt ve sarımsak da eklenebilir. Tirit Şanlıurfa'ya özgü geleneksel bir  lezzettir. İnsanlar sabah erkenden gelip tirit yiyerek işine gider. Genelde kış  aylarında bolca tüketilen faydalı bir yemektir. Sabah 04.30-11.00 arasında  tüketilir ve bu saatten sonra biter. Ustalarımdan öğrendiğim bu mesleği yaklaşık  15 yıldır sürdürüyorum. Sıcak tüketildiği için kış aylarında çok rağbet edilir.  Şanlıurfalılar dışında il dışından gelen misafirler de bu lezzeti yemeden  gitmiyor. Şanlıurfa'nın yaz mevsimi bunaltıcı ve sıcak olduğundan tirit daha çok  kış mevsiminde aranan ve tercih edilen bir yemektir."

"Tirit yapımı bir sanattır"

Kentin meşhur tirit ustalarından 55 yaşındaki Şükrü Bayram da şöyle  konuştu:

"Kış aylarında soğuğa karşı insanları diri, güçlü tutan ve çok faydalı  bir yemek türüdür. Tirit yiyen bir kişi vitamin almış gibi o günü dirençli ve  dinç bir şekilde geçirir. Serin aylarda daha çok talep edilen hafif bir yemektir.  Geçmiş yıllarda çok rağbet edilmezdi ancak son yıllarda giderek daha çok ilgi  görmeye başladı. Yerli ve yabancı herkes artık tirit yemeğinin lezzetinin farkına  vardı ve her geçen gün daha çok talep edilmeye başlandı. Bir çayı bile demlerken  ölçüsü vardır ne az kaynatılır ne çok kaynatılır. Tirit de öyledir. Tirit yapımı  da bir sanattır ve herkesin işi değil ancak bu işi ustaları yapabilir. "

Müşterilerden Ahmet Mizan, kış aylarında sabahları genelde kahvaltıda  tirit tercih ettiğini söyledi. Mizan, "Faydalı, doyurucu ve insanı gün içinde  dinç ve tok tutar. Sabah namazından çıktıktan sonra gelip tirit yiyorum ve öğlene  kadar bir açlık hissetmiyorum. İl dışında yaşayan ve tirit yemeğini bilmeyen  herkesi Şanlıurfa'ya davet ediyorum. Özellikle de kış mevsiminde gelip bu harika  yemeği mutlaka yesinler." diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...