Şehri terk edin!
Günde 20 dakika güneşlenmek, bol bol C ve B vitamini zengini gıdalarla beslenmek, yeterince uyumak, stres kaynaklarını azaltmak ve tatile çıkmak bizi canlı tutar.
Değerli okurlar, bugünkü sayfamızda geçen hafta ana hatlarıyla tanımaya çalıştığımız bahar yorgunluğuna çare arayacağız… Hemen hemen herkesin bu mevsimde yaşadığı aşırı halsizlik ve yorgunluk hali olan bu rahatsızlıktan kurtulmak; sadece ilaç veya tıbbi bir müdahaleyle mümkün değildir. Bahar aylarının gelmesiyle insanların metabolizmasında meydana gelen değişiklikler, yorgunluğa sebep olabiliyor. Biz de buna karşı doğal yöntemlerle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeliyiz. Günde 20 dakika güneşlenmek, bol bol C ve B vitamini zengini gıdalarla beslenmek, düzenli ve yeterli uyku, stres kaynakların azaltarak "tebdil-i mekânda ferahlık vardır" düsturuyla hareket etmek son derece faydalı olur. İşte yorgunluğa karşı alacağımız tedbirler: gt; Bahar yorgunluğuna karşı en iyi ilaç, hoşa giden mekanlarda vakit geçirmek ve tatile çıkmaktır.
gt; Güneşli günlerde ırmak veya deniz kenarları ile ormanlık alanlarda yürüyüşler yapmak da son derece rahatlatıcı olur. Yine ibadet de hem ruhi hem de fiziki olarak insanı rahatlatır.
gt; Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olduğundan B ve C vitaminlerinden, magnezyum, potasyum ve çinko desteği alabilmek için mevsim sebze ve meyvelerinin bütün çeşitlerinden bol miktarda almak lazım.
gt; Yemek yemeden ve yatmadan önce hücrelerimizin iyon dengesinin düzenlenmesi için günde 1,5-2 litre su içilmeli.
gt; Sigara, alkol ve her türlü asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalı.
gt; Günlük stres sebeplerimizi aklımızdan silip atmak için yeterince uyumalı, uyku saatleri değiştirilmemeli.
gt; Daima hoşa giden konular düşünülmeli veya sohbetinden keyif alınan kişilerle bir arada bulunulmalı
gt; Kıştan bahar aylarına geçiş döneminde havadaki ısı, nem, basınç ve rüzgâr gibi etkenlerin ani değişimi, bağışıklık sistemini etkileyerek bazı hastalıklara davetiye çıkarır. Bu bakımdan vücudun ısı dengesini bozmamak için bulunulan ortama uygun giyim tarzına dikkat edilmeli. Isı metabolizmamızın ayarlanması için pamuklu, ter çekme özelliği fazla, gözenekli giysiler tercih edilmeli.
gt; Düzenli banyo alışkanlığı; hem cilt sağlığımıza, hem temiz olma hissinin verdiği huzur ve mutluluk ile ruh sağlığımıza, hem de alerjik reaksiyonlara yol açan polenlerin vücudumuzdan temizlenmesine yardımcı olur.
gt; Kış mevsiminde soğuklardan yıpranmış olan cildimizde besleyici kremlerle kan akımı arttırılmalı
Başımıza gelenler...
Bu aylarda çalışma isteği azalır
Baharın gelişiyle artan nem; burun boğaz ve nefes yollarında ödeme yol açarak akciğerlere giden oksijen oranını azaltıp hasta eder.
Bahardan kaynaklanan başlıca rahatsızlıklar şunlardır:
gt; Cilt damarlarının büzüşüp daralması ile ciltte kuruma, pullanma ve saç dökülmesi
gt; Midede damarların büzülmesi ile gastrit ve ülser
gt; Kalp ve diğer damarların kasılarak daralması, hipertansiyon ve kalp krizi riskinin artması
gt; Tiroid bezine giden damarların kasılmasıyla hormon salgısı azalarak hipotiroidi
gt; Tüm damarlarda kasılma, büzüşme sebebiyle dokulara giden oksijen oranı azalması sebebiyle halsizlik ve yorgunluk, baş dönmesi ve dengesizlik, sinirlilik
gt; Akciğerlerdeki ödem sebebiyle kapasite daraldığından eforla ortaya çıkan nefes darlığı
gt; Havanın nemindeki artış, terlemeyi bozup vücuttan toksinlerinin atılmasını engelleyerek vücut dengesini bozduğundan kişinin kendini halsiz, yorgun, isteksiz ve mutsuz hissetmesi
gt; Özellikle kaslarda ağrılar
gt; Uyku problemleri
gt; Sürekli sıkıntı hali
gt; İş performansının düşmesi
Psikoterapi desteği alın
Bahar yorgunluğunun tedavisi o kadar da kolay değil. Çünkü rahatsızlığın sebebi bizden kaynaklanmıyor; tamamen vücudumuzun nemden etkilenmesiyle oluşuyor. Öncelikle altta yatan hastalık varsa düzeltilmeli. Ondan sonra gerekli tedbirler alınıp gerekirse psikiyatrist desteğiyle psikoterapi, gevşeme yöntemleri ve egzersizleri yapılmalı. Eksik vitamin ve minerallerin yerine konulması ve bir takım ilaçlarla tedavi desteklenmeli. Ancak "en önemli tedavi tedbirden geçer" düsturunu unutmamak gerekir…
Ofistekiler risk altında
Özellikle büyükşehirlerde çalışanların büyük bir kısmı kapalı alana hapsolmuş durumda. Baharda kısa süreli tatiller iş performansını artırır.
TEŞHİS
Çok yönlü detaylı testler gerekebilir
Bir kişide bahar yorgunluğu var diyebilmek için; mutlaka bir hekim tarafından detaylı fiziki muayene olunmalı ve onun uygun göreceği tetkikler yaptırılmalıdır. Bunlar yapılmadan üstün körü hemen konacak böyle bir teşhis ciddi, hatta hayatı tehdit edici hastalıkları maskeleyebilir.
BAHARDA GRİP
Çocuklar ve yaşlılar daha kırılgan oluyor
Bahar aylarında özellikle soğuk algınlığı açısından risk grubunda bulunanlar:
gt; Bebekler ve çocuklar
gt; 65 yaşın üzerinde olanlar,
gt; Astım dahil kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar
gt; Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanan hastalar