Sağanak ve toz taşınımı birleşti, İstanbul'a çamur yağdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sağanak ve toz taşınımı birleşti, İstanbul'a çamur yağdı

YAŞAM Haberleri

İstanbul'da gece saatlerinde etkili olan sağanak, toz taşınımı ile birlikte çamurlu yağışa dönüştü. Yurdun batı kesimlerinde görüleceği daha önce Meteoroloji ve uzmanlar tarafından duyurulan toz taşınımı, araçların üzerini adeta çamura buladı.

İstanbul'un bazı ilçelerinde gece saatlerinde kısa süreli sağanak etkili oldu. Toz taşınımının da görülmesi ile birlikte sağanak, çamurlu yağışa dönüştü. Birçok ilçede araçların üzeri ve pencereler çamurla kaplandı.

Toz taşınımı Avcılar ve Bahçelievler'de de kendisini gösterdi. Yağışın ardından park halindeki otomobillerin üzerideki çamur dikkat çekti. Otomobillerinde toz ve lekeler oluşan bazı sürücüler kendi imkanlarıyla temizlik yaptı, bazıları ise araçlarını oto yıkamacılara götürdü.

Fikret Çelik, Bahçelievler'de evinin önünde park halindeki aracını sabah çamurla kaplı gördüğünü belirterek, bezle biraz temizlediğini, etraftaki birçok aracın da aynı şekilde olduğunu söyledi.

"BEKLEDİĞİMİZ TOZLAR İSTANBUL'DA..."

Hava Forum'un Twitter hesabından yapılan paylaşımda da "Beklediğimiz Afrika tozları şu sıralar İstanbul'da... Arabanızın, pencerenizin üzerinde bu tozları elinizle sürükleyerek görebilirsiniz..." ifadeleri kullanıldı.

Sağanak ve toz taşınımı birleşti, İstanbul'a çamur yağdı

TOZ TAŞINIMI NEDİR, NEDEN OLUR?

Çöllerde oluşan büyük toz parçacıkları yakın mesafede çökerken küçük toz parçacıkları daha uzak alanlara ulaşır. Bu duruma 'toz taşınımı' denebilir. Toz taşınımı Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır.

Toz taşınımının temel nedeni kuraklık ve çölleşmedir.

Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan gibi) ile yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sağlığı açısından önemlidir.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir. Ülkemize olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşmektedir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...