Sadece Çorum'da üretiliyor, her yerden talep yağıyor! Dünya üçüncüsü peynire ilgi büyük

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Sadece Çorum'da üretiliyor, her yerden talep yağıyor! Dünya üçüncüsü peynire ilgi büyük

YAŞAM Haberleri  / İHA

Çorum'un Kargı ilçesinde 1650 rakımlı yaylada üretilen 'kargı tulum peyniri'nin farklı bir çeşidi olarak 'küflü'sü üretildi. Dünya Peynir Fuarı'nda üçüncü olan ve Türkiye'de başka bir yer üretilmeyen peynire ilgi büyük.

Çorum’un Kargı ilçesinde 1650 rakımlı yaylada üretilen 'kargı tulum peyniri'nin küflü olarak tabir edilen yeni çeşidi büyük ilgi görüyor.

İlçede 25 yılı aşkın süredir kargı tulum peyniri üretimi yapan üretici Mustafa Döğen, ilk olarak kargı tulum peynirinin tanıtılması için birçok girişimde bulundu. Yurt içinde ve yurt dışında yarışmalara ve fuarlara katılan Döğen, İtalya’da katıldığı Dünya Peynir Fuarı'nda dünya üçüncüsü oldu. Çeşitli üniversitelerde bu konuda konferanslar da veren Döğen'in bu çalışması üniversite tezlerine bile konu oldu.

5 YILLIK ÇALIŞMA SONUCU ORTAYA ÇIKTI

Peynir alanında kendini geliştiren Mustafa Döğen, yaklaşık 5 yıl önce yeni bir peynir çeşidi üretmek için çalışmalara başladı. ürettiği 'Küflü Kargı Tulum Peyniri' büyük ilgi gören Döğen, siparişlere yetişmediğini belirtti. 25 yılı aşkındır Çorum'un Kargı ilçesinde 1650 rakımda peynir üretimi yaptığını belirten üretici Mustafa Döğen, "Kargı tulum peynirine eş olarak 5 yıllık bir çalışmanın sonucunda 'küflü peynir' adıyla yeni bir ürün daha çıkarttık. Bu üründen şu anda Türkiye'de başka yok. Bazı bölgelerde bu isimle ürün yapıyorlar ve küf peynirin içerisinde de oluyor. Ama benim yaptığımda sadece peynirin dış çevresinde oluyor ve içine işlemiyor" dedi.

1650 RAKIMLI YAYLADA ÜRETİMİNİ YAPIYOR

Peynirin yaylanın doğal ortamında üretilmesinin aromasına direkt etki ettiğini belirten Döğen, "Bunun özelliği 1650 rakım. Buradaki bitkilerden otlanan hayvanlardan sağılan sütle elde edilen bir ürün. Bu ürün, kargı tulum peynirine göre biraz daha zahmetli bir ürün. Kargı tulum peyniri 6-7 ayda yenilebilir hale gelirken küflü peynirimiz yaklaşık 14 aylık bir süreçte yenilebilir hale geliyor, bu da aromasını farklılaştırıyor" ifadelerini kullandı.

DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

Kargı tulum peyniri İtalya’da yapılan 'Dünya Peynir Fuarı'nda dünya üçüncüsü olmuştu. Bunun en büyük nedeni doğal ortamda yapılmasıydı. En büyük katkısı süt, şirden mayası ve kaya tuzu. Ben şuna inanıyorum ki bizim üretmiş olduğumuz küflü peynirde eş değerde. Onunla aynı başarıyı yakalayacağına da eminim’’ şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...