Sabah erken saatlerde yapılan dersler akademik başarıyı düşürüyor

Araştırmacılar, öğrencilerin akademik performanslarına ilişkin yaptıkları yeni bir çalışmada, özellikle üniversite eğitimi alanların sabah erken saatlerdeki dersler nedeniyle başarısının düştüğünü buldu.
Singapur Üniversitesinden bir grup araştırmacı, sabahları erken saatlerde yapılan derslerin akademik başarıyı düşürdüğünü tespit etti. Araştırmacılar, sabah erken saatlerde yapılan derslere katılımın daha düşük olup olmadığını; derslerin öğrencilerin uyku ve akademik performansı üzerinde bir etkisi olup olmadığını analiz etti. Bunun için, 23 bin 391 öğrencinin üniversitenin Wi-Fi ağlarına giriş verilerini inceleyerek derslere katılımını takip ettiler.
Çalışmada, sabah 08.00'deki derslere, günün ilerleyen saatlerindekilere göre yaklaşık yüzde 10 daha düşük katılım olduğu tespit edildi.
Ekip ayrıca giyilebilir teknolojik cihazlar (akıllı saatler gibi) aracılığıyla 181 öğrencinin bu derslerin olduğu günlerdeki uyku düzenlerini de inceledi ve ders sırasında öğrencilerin uyuyup uyumadığını da araştırdılar.
SABAH ERKEN SAATLERDEKİ DERSLER BAŞARI GETİRMEDİ
Nature Behaviour dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar şu şekilde bir değerlendirme yaptı:
"Öğrenciler saat 08.00'de yapılan derslerin yaklaşık üçte birinde zamanında uyanamadı, öğlen veya daha sonra başlayan derslerde bu sorun gözlemlenmedi. Öğrenciler yaklaşık aynı saatlerde yattı ama sabahki derslere katılmak için daha erken kalktı. Sonuç olarak, gece uyku süresi sadece sabah ders olduğu gecelerde daha kısaydı.”
Öğrencilerin uyku verileri söz konusu derslerden aldığı notlarla karşılaştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre, sabahları daha fazla ders alan öğrencilerin notları daha düşük çıktı.
(Independent Türkçe)