Pikniğe gitti, kabusu yaşadı: Yüksek ateş, nefes darlığı... Bu böceğe dikkat!
![Pikniğe gitti, kabusu yaşadı: Yüksek ateş, nefes darlığı... Bu böceğe dikkat! Pikniğe gitti, kabusu yaşadı: Yüksek ateş, nefes darlığı... Bu böceğe dikkat!](https://i.turkiyegazetesi.com.tr/images/23-12/20/piknige-gitti-kabusu-yasadi-yuksek-ates-nefes-darligi-bu-bocege-dikkat-1703071355687.jpg)
Trabzon'da, pikniğe giden Arzu Durmuş kabusu yaşadı. Piknikten döndükten sonra boyunda tutulma, ağrı, yüksek ateş, nefes darlığı şikayetleriyle hastaneye giden Arzu Durmuş yoğun bakıma kaldırıldı. Akciğerinde bile çok sayıda apse oluşan kadını çam kese tırtılının ısırdığı belirlendi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, 44 yaşındaki Arzu Durmuş'un boynuna, piknik için gittiği alanda çam kese tırtılı düştü.
Böceğin ısırdığı Durmuş, birkaç gün sonra boyunda tutulma ve koluna doğru yansıyan ağrı şikayetleriyle hastaneye gitti. İlk etapta ağrı kesici tedavisi uygulanan kadının, birkaç gün sonra ateşinin yükselmesi üzerine başvurduğu hastanede boynunda apse tespit edildi.
AKCİĞERLERİNDE APSE OLUŞTU
Nefes darlığı belirtilerinin de baş göstermesiyle durumu ağırlaşan Durmuş, sevk edildiği KTÜ Farabi Hastanesi'nin yoğun bakım servisine yatırıldı. Yapılan tetkiklerde akciğerlerde iki taraflı olarak yaygın, çok sayıda irili ufaklı apse saptanan hastaya, antibiyotik tedavisi başlandı.
Yoğun bakımdaki takibinde radyolojik bulguları gerileyen ve iyileşme saptanan kadın, göğüs hastalıkları servisine alındı.Serviste iki kez göğüs ağrısı ve oksijen ihtiyacında artma görülmesi üzerine göğüs tüpü takılan Durmuş, durumunun düzelip normale dönmesinin ardından taburcu edildi.
TÜYLERİ HAVAYA SAVRULUYOR
Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Olcay Ayçiçek, çam kese tırtılına daha çok Akdeniz, Ege, Marmara ile Karadeniz Bölgesi sahil kesimi ve Orta Anadolu'da rastlandığını belirtti.
Tırtılın üzerindeki tüylerin dökülerek havaya savrulabildiği, bu tüylerin temas eden ciltte döküntülere neden olabildiğine dikkati çeken Ayçiçek, "Literatürde, bu tırtıla maruz kalma sonucu daha çok cilt lezyonlarıyla ilgili vakalar bildirilmiştir. Bizim vakamızda tırtılın hastanın boynunu ısırması sonucu önce boyun bölgesinde apse meydana gelmiş ve sonrasında o bölgedeki mikroorganizma kan yoluyla akciğere yayılarak çok sayıda apse lezyonu meydana getirmiştir" ifadesini kullandı.