Nikah memuru olmanın şartları... 2023 yılı maaşları ne kadar?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Nikah memuru olmanın şartları... 2023 yılı maaşları ne kadar?

YAŞAM Haberleri

Belediyelerin bulunduğu konumlarda belediye başkanı ya da genellikle belediye başkanının nikah kıyma yetkisini verdiği ve bu görevi üstlenen kişilere nikah memuru veya evlendirme memuru adı veriliyor. 2023 yılı Ocak ayıyla birlikte zamlanan maaşların ardından "Nikah memuru maaşı ne kadar?" sorusu da sıkça aranıyor. Yazının devamında detaylar yer alıyor.

Nikâh memurunun maaşı her kurum, bölge ve ülkeye bağlı olarak değişir. Nikâh memuru tarafından alınan ücret, belediyenin büyüklüğüne göre de değişebilir. Bir nikâh memuru ortalama olarak asgari ücretin iki katı maaş kazanır. Bu ücret, nikâh memurunun meslekteki deneyimine bağlı olarak daha da artabilir. 

NİKAH MEMURU ALIMI VAR MI?

Nikâh memurluğu için alım belediyenin ihtiyaçlarına bağlı olarak gerçekleştirilir. Bu neden ile belediye web sitesinde yer alan ilanlar takip edilerek nikâh memuru açığı anlaşılabilir. Türkiye sınırları içerisinde nikâh memur alımları, İŞKUR üzerinden gerçekleştirilir. İŞKUR; Türkiye İş Kurumu şeklinde açılır ve işe ihtiyacı olan insanlar ile işverenleri tek bir noktaya birleştirmeyi amaçlar. İŞKUR bünyesinde yapılan nikâh memuru alımları belediye ve şehrin ihtiyaçlarına bağlı olarak gerçekleştirilir. Bu neden ile nikâh memuru olmak isteyenlerin İŞKUR web sitesinde kayıt oluşturması ve iş arayışını aktif hale getirmesi gerekir.

Nikah memuru olmanın şartları... 2023 yılı maaşları ne kadar?

NİKAH MEMURU AKŞAM GELİR Mİ?

Nikâh memurunun akşam çalışması özel taleplerde ve yoğun günlerde mümkündür. Ancak bir nikâh memuru genel olarak belediyenin çalışma saatleri içerisinde görev yapar. Bu saatler Türkiye’deki mesai saatlerine denk gelir. Çok yoğun dönemlerde, belediyenin çalışmaları aksatılabilir. Nikâh memurları nikâh törenlerini akşam da gerçekleştirebilir.

Bu memurlar genel olarak hafta içi çalışır. Ancak özel durumlarda hafta sonu da görev yapabilirler. Belediyenin politikası, nikâh memuru çalışma şartları gibi faktörler memurların daha geniş çalışma saatlerine geçmesine neden olabilir. 

NİKAH MEMURU BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Nikâh memuru için başvuru yapılır iken belediyeden yararlanılır. Nikâh memuru çağırılması için belediyeye kimlik kartları ile başvuru yapılır. Nikâh memurunun ve çiftin belirlediği saatte ve yerde hazır olunur. Tören öncesinde nikâh memuru ve evlenecek çift iletişim kurar. Tören ile ilgili bilgiler bu esnada paylaşılır.

Memur, tören gerçekleştirilir iken belirlenen gün ve saatte görev başında olmalıdır. Çiftler, memuru nikâh salonunda karşılar. İlgili memur, çiftlerden kimlik kartlarını alır. Daha önceden hazırlanan metni okur. Resmi belgelerin kontrolünü sağlar. Törenin başlaması için gerekli hazırlıklar tamamlanır. Çiftler salona davet edilir. Nikah kıyma işlemi gerçekleştirilir. Gelin, damat ve iki adet şahitten imzalar alınır. Tören sonunda nikâh memuru çifte evlilik cüzdanını verir. Bu sayede tören başarılı bir şekilde tamamlanır.

Nikah memuru olmanın şartları... 2023 yılı maaşları ne kadar?

NİKAH MEMURU BAYRAMDA ÇALIŞIYOR MU?

Nikâh memurunun özel günlerde çalışması mümkündür. Ancak bu durum nadir olarak gerçekleşir. Nikah memuru genel olarak belediyenin mesai içi çalışma saatlerinde görev yapar. Ancak belediye tarafından belirlenen tatil programlarına bağlı olarak özel günlerde de çalışılabilir. Bazı belediyeler nikâh törenlerini hafta sonu da yapmayı kabul eder. Bazı belediyeler ise nikâh kıyma işlemini hafta içine erteler.

Bayramlarda ve hafta sonları nikâh kıymanın yapılıp yapılmayacağı belediyenin çalışma programına bağlı olarak değişir. Bu neden ile nikâh için başvuru yapmak isteyenlerin bağlı bulundukları belediyelerin web sitesinden detaylı bir araştırma yapması önerilir.

NİKAH MEMURU HANGİ BÖLÜMLERDEN OLUNUR?

Nikâh memuru olmak için mezun olunması gereken bölümler arasında hukuk, kamu yönetimi, sosyal hizmetler yer alır. Bunlara ek olarak nikâh memuru olmak isteyen bir bireyin yüksekokulun adalet bölümünden mezun olması da yeterlidir.

Nikâh memuru olunması için yukarda yer alan bölümlerin okunması avantaj sağlar. Ancak bu bölümleri bitirmeyen bireyler de alım için başvuruda bulunabilir. Belediyeler, nikâh memuru pozisyonlarında boşluk olması durumunda alım gerçekleştirir. Nikâh memuru olmak isteyen bireyin gerekli bilgi ve becerilere sahip olduğunu göstermesi gerekir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...