Nesli tehlikede olan tohuma özel tesis

Nesli tehlikede olan tohuma özel tesis

YAŞAM Haberleri

Flora zenginliğini korumak maksadıyla başlatılacak projede, 37 bin 125 bitki türünün fidanı toprakla buluşacak.

Hükümet, flora zenginlimizi güvence altına almak için çalışmalarına başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu "Geniş Yapraklı ve Meyveli Türlere Ait Tohum Bahçeleri Tesisi Eylem Planı" ile 37 bin 125 geniş yapraklı ve meyveli tür fidanı toprakla buluşturulacak. Tür zenginliğimizi garanti altına almak maksadıyla hazırlanan proje kapsamında 51 türden oluşan 89 geniş yapraklı ve meyveli türe ait tohum bahçesi kurulacak. Ayrıca, tehdit altında olan bitki türlerinin varlığı korunurken, yaban hayatı da desteklenecek. Bu sene başlanılan ve 5 yıl sürecek bu proje yaklaşık 1 milyon 38 bin liraya mal olacak.
GEN KAYNAKLARI KURULACAK
Eylem planı ile aynı zamanda yaban hayatı desteklenecek, biyolojik çeşitlilik korunacak. Varlığı tehdit altında olan bütün türlerin üretilmesi, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılması maksadıyla bu türlerin fidan üretimleri için gerekli olan tohum, aşı kalemi gibi üretim materyalleri kolay ve ucuz olarak temin edilebilecek gen kaynakları oluşturulacak. Bu gen kaynakları ile flora nesilleri garanti altına alınacak.
EROĞLU: "VATANDAŞLAR DA GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMELİ"
Türkiye'nin flora bakımından Dünya'nın en zengin ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu 11 bin 466 adet bitki türünün 3 bin 649'u yalnızca bizim güzel ülkemizde bulunuyor. Ancak Türkiye ormanlarını oluşturan ağaç türleri ile yabani türler uzun yıllardan beri biyotik, abiyotik zararlılar, yanlış arazi kullanımı gibi pek çok sebeple yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu konuda vatandaşlarımızdan da aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.
DAMLA?PEKER / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...