Mangalda lezzetin sırrı

Mangalda  lezzetin sırrı

YAŞAM Haberleri

“Et ile kömür arasında bırakılan 15 santimlik mesafe, etin yavaş yavaş pişmesini, daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar."

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu, mangal yaparken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Öncelikle son kullanma tarihi geçmemiş, bakanlık onaylı ve paketli etlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Göncüoğlu, eti tekrar tekrar çözdürüp dondurmamak gerektiğini belirtti. Kullanılacak kömürün kaliteli olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Göncüoğlu "Mangal yapımında tavuk ve kırmızı etin direkt ateş üzerinde pişirilmesi yerine et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm’lik bir mesafe bırakılması uygun olacaktır. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. Pişirme sırasında özellikle harlı ateşten sakınmak gerekmektedir" dedi.
Mangal yapanlara ateşe damlayan etlerin yağlarından çıkan dumana dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Göncüoğlu, şu uyarılarda bulundu: Bu dumanda insan sağlığı açısından büyük risk taşıyan polisiklikaromatik hidrokarbon (PAH) oluşur. Etin yanması durumunda gene insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek özellikte kimyasal yapılar meydana gelir. Piştikten sonra çiğ etlerin tutulduğu kaba kesinlikle pişmiş et ürünleri konulmamalıdır. Tavuk ve kırmızı et piştikten sonra hemen tüketilmeli, güneş altında saatlerce bekletilmemelidir. Çiğ et temasından sonra eller sabun ile yıkanmalıdır.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...