Lezzetleriyle nam salmış şehir: Hatay (Hatay'da ne nerede yenir?)
Düzenleyen:
Ali Dirlik
YAŞAM Haberleri
Kebap ve tatlı deyince akla ilk gelen şehirlerden biri Hatay'dır. Hatay mutfağı lezzetleri tüm dünyaya nam salmıştır. Hatay'ın meşhur yemekler nelerdir? İşte 'Hatay'da ne nerede yenir' sorusunun cevabı...
Uçsuz bucaksız bir coğrafya... Eşsiz bir topografya üzerine oturan kubbeler, minareler, daracık sokaklardan dünyaya sızan lezzet kokuları... Hatay, tarihin bir kente izdüşümü; sırrını ele vermeyen bir arayış, dünya medeniyet tarihinde evrensel bir imge. Birliktelik ve hoşgörü kavramlarını lezzetlerinde harmanlayıp dünyaya hediye eden şehir. Akdeniz’in batısından Orta Doğu’ya bu topraklarda var olmuş herkesten ve her şeyden devraldığı seslerle kendi dünyasını oluşturmuş bir kaynak. Geleneklerle yoğurulan Hatay; hırçın Asi Nehri boyunca uzanan bereketli toprakları, coğrafi, ticari, politik ve kültürel olarak birbirine bağlar. Bütün bunların yanında Akdeniz ve Orta Doğu mutfağından zenginliklerle donanmış koskocaman zengin bir sofra mevcut.
Kâğıt kebabı, oruk, dövme (Aşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, Peynirli irmik helvası, Kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, yumurta öccesi; Hatay adıyla özdeşleşmiş yemeklerden bazıları. Bu güzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tüm Türkiye’ye yayıldı. Yine de tatmak için dahi Hatay’a gitmek şart.
Her şehirde olduğu gibi bu şehrinde eşrafları, esnafları var. Mehmet Ali Kuseyri ve oğulları Kâzım ile Mete kardeşler gibi turizm adına şehre yön verenler... Süheyl Budak gibi bölgenin mutfak kültürünü araştıran, yazan, emek harcayanlar... Hatay Sultan Sofrası sahibi Metin Tansal gibi şehrin mutfağını yaşatmaya çalışanlar... Ya da Selâhattin Toma gibi AMİCHİA ismi ile gastronomik marka oluşturanlar... Hepsi, Hatay’da yetişen ürünlere değer katan isimler. Her şehrin bu anlamda coğrafyasına değer veren böyle karakterlere ve insanlara ihtiyacı bulunuyor.
CEVİZLİ BİBER
Malzemeler:
4 dilim bayat ekmek
½ su bardağı ceviz içi
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı pul biber
2 diş sarımsak
Tuz
Kimyon (arzuya göre)
1 çay kaşığı karabiber
Zeytinyağı
4 adet kapya biber
Yapılışı
Biberler kısa süre haşlanır, kabukları soyulur ve blenderdan geçirilir. Bayat ekmekler ilave edilerek tekrar blenderdan geçirilir. Kalan tüm malzeme de karıştırılarak eklendikten sonra servise hazırdır.
SOĞAN KEBABI
Malzemeler:
1kg kebaplık soğan
800 g karışık kıyma (Dana ve kuzu yarı yarıya karışık)
1 kahve fincanı nar ekşisi
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Yapılışı
Soğanlar, saçaklı tarafından kesilerek bıçakla tam ortasından uzunlamasına kesilir (kopmayacak şekilde). Kıymaya salça ve baharatlar ilave edilir, güzelce yoğrulur. Ardından soğanların içerisine ceviz büyüklüğünde kıymalar koyarak bir tepsiye dizilir. İçerisine su ve nar ekşisi eklenerek ağzı kapalı 230 derecelik fırında 1 saat pişirilir. Sıcak servis edilir. (Adnan Şahin-Türkiye Gazetesi)
HATAY'DA NE YENİR, NE İÇİLİR?
1. Künefe
2. Küflü Çökelek
3. Pirzolalı yaprak sarması
4. Tuzlama tavuk
5. Ağızlı Kadayıf
6. Kağıt Kebabı
HATAY’DA NEREDE NE YENİR
Kasaplar
1- Pöç Kasabı
2- Güzelburç Özlem Kasabı
Klasikler
3- Anadolu Restoran
4- Leban Restoran
5- Sveyka Restoran
Dönerciler
6-Abdo Döner
7- Dönerci Tacettin
Harbiye
8- Harbiye Kule Restoran