Kurbağa korunmazsa sinek sayısı patlar!

Kurbağa korunmazsa sinek sayısı patlar!

YAŞAM Haberleri

Doç. Dr. Erişmiş, "Türkiye'de kurbağaların ölümüne yol açan bir mantara rastladık. Derhal tedbir almazsak felaket kapımıza dayanır" dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, kurbağaların ölümüne yol açan bir mantara Türkiye'de rastladıklarını belirterek, kurbağaların azalmasının sinek sayısında büyük artışa yol açacağı uyarısında bulundu. İklim değişiklerinin hayvan türlerinin üçte birinde önemli azalmaya yol açtığını anlatan Erişmiş, bunun ülkemizi de etkilediğini, pek çok türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Doç. Dr. Erişmiş, şunları kaydetti: "Ambifi türlerindeki azalış sebepleri arasında çevre kirliliği, habitatların bozulması, bilinçsiz toplama ve yanlış zirai ilaç kullanımı gösteriliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, amfibi türlerin azalmasındaki en önemli etkenin 'Batrachocytrium dendrobatidis' ve 'Ranavirus' isimli iki patojen mantar hastalığı olduğunu belirtiyor. Biz de güney yarıküre kökenli, Türkiye'de varlığı tam anlamıyla henüz tespit edilmeyen bu hastalığı araştırdık."
TÜBİTAK'la birlikte Türkiye'deki 30 kurbağa türünden 6'sını incelediklerini belirten Erişmiş, "Bunlardan endemik Beyşehir kurbağası ile ağaç, gece ve ova kurbağa türlerinde patojen mantar tespit ettik" dedi. Son dönemde Beyşehir'de sinek sayısındaki artışın da buna bağlanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Erişmiş, "Kuşlar, balıklar ve yılanlar kurbağalarla besleniyor. Kurbağaların korunması hem sinek artışının hem de kurbağa ile beslenen diğer türlerin yaşamını sürdürmesi için önemli" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...