Kocakarı soğukları ne zaman olur ne zaman biter? Kocakarı soğukları anlamı nedir?

Kocakarı soğukları, halk arasında bilinen bir ifadedir ve genellikle Mart’ın ortalarından sonuna kadar olan dönemde yaşanan soğuk hava dalgalarını ifade eder. Bu dönemde havaların aniden soğumasıyla birlikte insanlar grip, nezle ve diğer soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanabilirler. Ancak, "kocakarı soğukları" terimi, bilimsel olarak tanınan bir meteorolojik fenomen değildir. Peki, Kocakarı soğukları ne zaman olur ne zaman biter? Kocakarı soğukları anlamı nedir? İşte detaylar…
"Kocakarı soğukları" halk deyimi olup, yerel halk arasında Mart ayında hava sıcaklıklarının düşmesi ve ani soğuk hava dalgalarının oluşması anlamında kullanılır. Bu dönemde hava sıcaklıkları gün içinde sıcaklık farklarına neden olabilir, özellikle akşam saatlerinde ani soğuklar hissedilebilir. Ancak, bu deyim tamamen bir inanıştır ve her yılın mart ayında aynı şartların oluşacağını garanti etmez. Peki, Kocakarı soğukları ne zaman olur ne zaman biter? Kocakarı soğukları anlamı nedir?
KOCAKARI SOĞUKLARI NE ZAMAN OLUR NE ZAMAN BİTER?
Rûmî takvime göre genellikle 26 Şubat - 4 Mart, milâdî takvime göre ise 11-17 Mart arasındaki günlerde görülen bu soğuklar, Türkiye’de halk arasında daha çok “kocakarı soğukları” adıyla anılır.
Mart ayının ortalarında normallerin altındaki soğuk havanın sürdüğü 7 günün genel adı Berdül'acüz olarak bilinir. Her ne kadar kışın en sert hissedildiği dönem olsa da baharın ayak seslerini duyuran, Berdül'acüz 11-17 Mart arasında yaşanıyor.
KOCAKARI SOĞUKLARI ANLAMI NEDİR?
"Kocakarı soğukları" deyimi, halk arasında kullanılan bir ifadedir ve genellikle ilkbaharın sonlarına doğru yaşanan ani soğuklara verilen bir isimdir. Bu soğuklar, genellikle geceleyin meydana gelir ve sıcaklıkların özellikle düşük olduğu birkaç gün sürer.
Bu deyim bazen ayrıca, beklenmeyen bir şekilde meydana gelen ani soğuk hava dalgaları veya sonbaharın sonlarına doğru yaşanan soğuk dönemler için de kullanılabilir.
"Kocakarı soğukları" deyimi, aslında meteorolojik bir terim değildir ve bilimsel bir anlam taşımaz. Bu terim, birçok farklı kültürde farklı şekillerde kullanılır ve çoğunlukla hava durumunu tahmin etmek için kullanılan yerel bilgi ve tecrübelerin bir yansımasıdır.
BERDÜLACÜZ NE DEMEK?
Berdülacüz’e halk arasında “kocakarı soğukları” ismi verilmiştir. Berdül’acüz “Acüz” omurgamızdaki “kuyruk sokumu” dediğimiz son kemiğin ismi. Yani soğuğun kuyruk sokumuna kadar hissedilmesinden dolayı böyle bir benzetme söz konusu. Bu kelime Arapça'da kocakarı manasına gelen “acüze” sözcüğü ile karıştırılınca, bir de üstüne bu soğuklarda çok fazla yaşlı kadının hayatını kaybetmesi söz konusu olunca deyim halkın ağzına “kocakarı soğukları” olarak kalmış.