Kalbe ve damara birebir! Faydası saymakla bitmiyor! Uzmanlar öneriyor: Adeta şifa deposu
Tezgahlarda yerini alan ve faydalarını say say bitmeyen bu meyve hem kalbe hem de damar sistemine çok iyi geliyor. Her meyve gibi kararında tğketilmesi gerekiyor elbette. Doğada kendiliğinden yetişen bu meyveyi uzmanlar birebir öneriyor.
Bin bir zahmetle toplanarak satışa sunulan meyve adeta şifa deposu. Yurtdışında da birçok bitkisel takviyelerin içeriğinde kullanılan bu meyve içerdiği flavanoid ve aminler sayesinde özellikle kalp-damar sistemi üzerinde birçok faydası olduğu biliniyor. Tabi her yenilen şeyde olduğu gibi bu meyveyide kararından yemek lazım. Doğada kendiliğinden yetişen Alıç meyvesi tezgâhlarda yerini aldı.
Diyetisyen Eda Ünal, Alıç meyvesi hakkında bilgiler verdi. Ünal, bu meyvenin kalp basıncını dengeleyerek tansiyonu düşürdüğünü söyleyerek, “Alıç gülgiller ailesinden gelen kırmızı, pembe, sarı veya beyaz renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Kurak iklimlerde yetişir ve ekşimsi bir tadı bulunmaktadır.
KAN BASINCINI DENGELİYOR
Sonbahar aylarında tezgâhlarda yerine alır ve içerik olarak oldukça zengindir. İçerdiği flavanoid ve aminler sayesinde özellikle kalp-damar sistemi üzerinde birçok faydası olduğu görülmüştür. Kalp ve beyine giden kan akışını arttırır. Kalp kasılma gücünü arttırır. Kan basıncını dengeleyerek tansiyonu düşürdüğü görülmüştür.
İYİ BİR ANTİOKSİDAN
Yüksek kan lipit düzeylerinde iyileşme ve damar tıkanıklığına karşı korumada pozitif etki sağlar. İnsülin metabolizmasında düzelme sağlar. Bu özellikleri dışında C vitamini içeriği sayesinde iyi bir antioksidanttır” dedi.
TÜKETİRKEN DİKKAT! YALNIZCA MEYVE KISMI YENMELİ
Alıç meyvesini yerken porsiyona dikkat edilmeli ve sadece meyve kısmı tüketilmeli diyen Ünsal, “Serbest radikalleri uzaklaştırarak bağışıklığı güçlendirir. Mide bulantısı, kusma ve düzensiz bağırsak hareketlerinde kullanılabilmektedir. Ülkemizde meyve olarak tüketilen alıç ile sirke ve marmelat olarak beslenmemizde yer verebiliriz.
Ancak bazı ilaçlarla etkileşime girebildiği için hekiminizle konuşarak tüketilmesi önemlidir. Alıç sağlık açısından faydalı olmasına rağmen porsiyona dikkat edilmeli ve sadece meyve kısmı tüketilmeli Çekirdekleri tüketilmemelidir. Fazla miktarda tüketildiğinde mide ağrısı ve ishal gibi yan etkileri olabilmektedir” ifadelerini kullandı.