Kahramanmaraş'ın gözbebeği Başkonuş turist bekliyor

- Güncelleme:
Kahramanmaraş'ın gözbebeği Başkonuş turist bekliyor

Yaşam Haberleri

Başkonuş Yaylası’nda 300 civarında geyik var; siz onları hissediyorsunuz, onlar sizi. Sabırlı olan karşılaşmayı başarıyor.

İRFAN ÖZFATURA'NIN HABERİ - Kahramanmaraş Andırın kara yolu seyredilesi manzaralarla dolu. Sır Barajı’nın körfezleri burunları dantel gibi uzayıp gidiyor. Yol üzerinde zümrüt yeşili meralar var ki 1.325 rakımlı Başkonuş Yaylası da onlardan biri. Burada 1987’de bir geyik üretme istasyonu kuruluyor, yıllar geçiyor, geyikler büyüyor, çoğalıyor, tabiata salınıyor, sayıları 300’e yaklaşınca maksat hasıl oluyor. Zikrolunan tesis 2011 yılında özel işletme statüsüne giriyor ve Erdoğanyılmaz ailesi tarafından işletilmeye başlıyor. Restoran, çay-kahve salonu, market ve bungalov tarzı evler yapılıyor. Etrafı ardıç, sedir, meşe ve köknar gibi bol oksijen üreten ağaçlarla sarılı. Kısa bir süre bile kalsanız ciğerlerinize bayram ediyor.

Evet, yabani hayvan var ama kurtlar ve tilkiler; tavşanlarla, domuzlarla ve köstebeklerle yetiniyor, ahırlara dadanmıyorlar. İnsanlar da onlara dokunmuyor, sanki aralarında imzalanmamış mutabakat var. Eskiden yayla ulaşımı atlarla sağlanırmış. Şimdi ihtiyaç kalmamış ama at sevgisi bitmemiş asla. Orta Asyalı Türk savaşçılarının urbalarını giyen, börk takan, tirkeş, sadak kuşanan atlı okçular gösteri yapıyor. Attıklarını vuruyor, maşallah dedirtiyorlar. Yaylaya gelen misafirler daha yukarıdaki Sersem Yaylası’nı da görmek istiyor. 4-5 kilometrelik bir yürüyüş ile 1.850 metreye çıkıyorsunuz. Sürekli yön değiştiren çiçek kokulu rüzgâr insanı serseme çeviriyor. 

Kahramanmaraş'ın gözbebeği Başkonuş turist bekliyor
Maraşlı Erdoğanyılmaz ailesi konukseverliğiyle tanınıyor.

Kuş meraklıları fotoğraf makineleri ile geliyor, acemiler kare donduramasa da kulakları cıvıltı ile doluyor. Leylekler zaten yerlisi, göçmenler iniyor kalkıyor, kartallar yüksek uçuyor. Ehil olanlar at da kiralayabiliyor ya da sepetli motosiklet ve ATV ile yorulmadan zirveye ulaşıyor. Kışın kar motoru ile yapılan geziler maceraseverlere adrenalin bahşediyor. 

Yaylada keçi ve dana sürüleri ile karşılaşıyorsunuz. Hayvancıklar körpe otların tadını çıkarıyor, pınarlardan akan serin suları içiyor. Dağda otlayan hayvan besihanelere kapatılanlara benzemiyor. Eti de sütü de çok farklı, bunu anlamanız için gurme olmanız gerekmiyor. Kahvaltılarda civar köylerden toplanan yumurtalar kullanılıyor, kaymaklar, tereyağları, peynirler civardan geliyor. 

Kahramanmaraş'ın gözbebeği Başkonuş turist bekliyor

Biraz aşağıda ise Döngele Kaplıcaları var. Sır Barajı kıyısında sahil keyfi veriyor. Kampçılar ve karavancılar havaliyi çok iyi biliyor. 

Başkonuş Yaylası’nda albino oldukları için bakıma muhtaç bir geyik ailesi var, şefkatle korunuyor. Ot uzatırsanız gelip elinizden yiyor, okşanmayı seviyorlar. Tesislerinin genç şefi Baki muhteşem yemekler yapıyor, misafirler söz birliği etmiş gibi “Yarışmalara katıl, bu lezzetler ödülle taçlansın” diyor.  Evin büyük hanımı Süreyya Erdoğanyılmaz ise Kahramanmaraş yemeklerinde bir otorite. Yöre mutfağını çok iyi biliyor, mükemmel tatbik ediyor ve ballandıra balllandıra anlatıyor. İftar programı hazırlayan televizyoncular gelip onu buluyor. 

Düzenleyen:  - Yaşam
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...