İzmir Koyun Keçi Panayırı törenlerle başladı

/ Kaynak: AA
İzmir Koyun Keçi Panayırı törenlerle başladı

YAŞAM Haberleri  / AA

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bu yıl 3'üncü kez düzenlenen İzmir Koyun Keçi Panayırı kortej yürüyüşü ve törenle başladı.

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin düzenlediği panayır, Seferihisar şehir merkezinde koyun ve keçilerle yapılan kortej yürüyüşüyle açıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ve AK Parti İzmir milletvekilleri Hamza Dağ ve İlknur Denizli'nin katıldığı yürüyüş sonrası ilçe pazaryerinde açılış töreni düzenlendi. Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvacılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ni gözbebeği olarak gördüklerini, yaptıkları çalışmaların diğer illere yayılmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Koyun keçi varlığının yapılan çalışmalarla 40 milyona dayandığını, bunun daha da çoğalmasının et sıkıntısını çözeceğini söyleyen Özgün, Bakanlığın bu alana sağladığı desteğin 9 milyar liradan gelecek yıl 10 milyar liranın üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Birlik Başkanı Özer Türer de küçükbaş hayvancılığın Orta Asya'dan getirilen bir gelenek olmasına rağmen önem olarak büyükbaşın gerisinde kaldığını ancak son yıllarda küçükbaş havyan olmayınca ülkenin et ihtiyacının karşılanamayacağının anlaşıldığını belirtti. Küçükbaş havyan varlığının 40-50 milyondan 17-18 milyona gerilemesi üzerine yetkililerin alarma geçtiğini, yapılan desteklemelerle hayvan varlığının tekrar 35-40 milyona çıktığını kaydeden Türer, et ithalatına artık gerek duyulmamasının nedeninin bu varlığın artmasından kaynaklandığını dile getirdi. Türer, İzmir'in koyun ve keçi yetiştiriciliğinde bir başarı hikayesi olduğunu, 5 yıl önce 2 bin 200 ton koyun keçi sütünün alındığı kentte bu yıl 11 bin ton süt üretildiğini, 2013 hedefinin ise 13 bin ton olduğunu söyleyerek, İzmir'in bu rakamlarla Türkiye birincisi olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı Tunç Soyer ise hayvancılığın geldiği noktayı haketmediğini, bu noktadan sıyrılmak için merkezi hükümetin tarım politikalarının yeterli olmadığını, bu politikaların yerelde uygulama alanı bulması gerektiğini savunarak, burada örnek bir çalışmanın yapıldığını ifade etti. Konuşmalar sonrası İzmir Birliği tarafından bu yıl uygulamaya konulan Kadın Girişimci Saanen Keçi Yetiştiriciliği Projesi kapsamında bir kadın üreticiye Seferihisar Belediyesi tarafından 25 baş keçi ve 2 teke verildi. Birlik Başkanı Türer, İzmirli kadınların başvuracağı proje ile 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli olarak verilecek keçilerin kadınlar için önemli bir gelir kaynağı olacağına inandıklarını sözlerine ekledi. Daha sonra Türkiye'de ilk kez açıldığı belirtilen Koyun Keçi Damızlık Hayvan Pazarı'nın açılışı yapıldı. Yarın sona erecek panayırda konserler, fotoğraf sergileri ve tiyatro gösterileri ile Koyun Keçi Güzellik Yarışması ve İlçeler Arası Halat Çekme Yarışması düzenlenecek.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...