İstanbul kıyılarında 'Pusula Denizanası' paniği: Alerjisi olanlar dikkat

Düzenleyen:
İstanbul kıyılarında 'Pusula Denizanası' paniği: Alerjisi olanlar dikkat

YAŞAM Haberleri

Anavatanı Akdeniz ve Ege Denizi olan ancak iklim değişikliği nedeniyle Marmara Denizi'nde de görülmeye başlanan Pusula Denizanası, vatandaşları endişelendiriyor. Bursa Gemlik, Tekirdağ ve son olarak İstanbul Beylikdüzü sahillerinde görülen denizanalarına dair uyarılarda bulunan uzmanlar, alerjisi olan kişilerin mutlaka Pusula Denizanası'ndan uzak durması gerektiğini belirttiler.

Uzun süre müsilajla gündeme gelen Marmara Denizi, bu kez de Pusula Denizanası ile endişeye neden oluyor. Genellikle sıcak iklimlerde görülen ve Akdeniz ile Ege Denizi'nde olduğu bilinen Pusula Denizanası, bir süredir Marmara Denizi kıyılarında görülüyor. Bursa Gemlik, Tekirdağ ve son olarak Büyükçekmece kıyılarında görülmeye başlanan ve 'zehirli' olarak tabir edilen Pusula Denizanası, alerjisi olan kişilerde sıkıntılara neden olabiliyor.

ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ahmet Yavuz Karaca, bunun vatandaşları denizden uzaklaştıracak bir durum olmadığını belirterek, "Pusula Denizanası kahverengi kırmızı tonlarında bir denizanası türü. Uzun kolları mevcut, bu kollarını kendisini savunmak ve avladığı balıkları paralize etmek için bulunan salgıları var. Bu salgıya temas ettiğimizde içerisinde kapsüller patlamak suretiyle deride lezyonlara sebep oluyor. Alerjisi olan kişilerde ise sıkıntılara sebep olabilir" dedi.

Kırmızı ve kahverengi tonlarında uzundokunaçları olan denizanasıyla temas halinde ise tatlı su yerine amonyak, sirke ve tuzlu su ile bölgeye ilk müdahaleyi yaptıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekiyor.

TATLI SUYLA TEMAS EDERSE DAHA ÇOK ALERJİYE SEBEP OLABİLİR

Karaca, Pusula Denizanası'nın iklim değişikliği nedeniyle Marmara Denizi'nde de görülmeye başlandığını belirterek, "Denizin ısınmasından sonra görülmeye başlanan bir canlı türü. Normalde yok Marmara Denizi’nde, en son 2008 yılında görülmüştü. Geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece'de birkaç bölgede olduğu rapor edildi" dedi.

Vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğine değinen Karaca, "Denize girdiklerinde bu renkte denizanalarından uzak durmaları gerek. Dokunmamaları gerek. Dokundularsa eğer tatlı suya sürmemeleri gerek. Tatlı suyla temas ederse daha çok alerjiye sebep olabilir. En yakın sağlık kuruluşuna gidecekler. Denize girmeyelim gibi bir durum yok. Çok nadir görülen bir durum. Girerken dikkat etmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

"GEMİLERİN SU HAVUZLARIYLA GELEBİLİRLER"

Anavatanı Akdeniz ve Ege Denizi olan kızıl renkli Pusula Denizanası, Marmara Denizi'nin Tekirdağ kıyılarında görülmeye devam ediyor. Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi İkinci Başkanı Hüseyin Oğuz, "Gemilerle de gelebilirler. Beyazların hiçbir zararını görmedim, bana bir alerji yaptığını görmedim. Sadece ağlarımızı toplarken bir sıkıntısı oluyor" dedi.

Kırmızı olanlara da dokundum ama bana bir alerji yapmıyor. Ama alerjisi olana dokunduğunu duydum. Karayeller eserse bunlar kıyıdan açığa gider. Lodos eserse bu deniz anaları kıyıya gelir. Pislikler nasıl geliyorsa onlar da muhakkak gelir. Gemilerin su havuzlarıyla gelebilirler, kendileri de gelebilir. Bu denizanaları hızlı yüzemeyen canlılar. On yılda mı artık ne kadar olursa gelebilirler" diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...