İçme suyuna mangan karıştı iddialarına İSU’dan cevap

Düzenleyen:
İçme suyuna mangan karıştı iddialarına İSU’dan cevap

YAŞAM Haberleri

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “Biz şehrimizin her tarafında verdiğimiz suyumuzun kalitesinin arkasındayız. Kocaeli’nde musluktan akan her damla su İSU güvencesi altında verilmektedir. Vatandaşlarımızdan önce abonelerimiz, gönül rahatlığı ile çeşmesinden akan suyu içmeye devam etsinler.”dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kandıra Namazgah Barajı’nda mangan nedeniyle boşaltıldığı iddiaları ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu’na yazılı soru önergesi verdi. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, konu ile ilgili olarak içme suyu baraj, kaynak, arıtma tesisi ve depoların anlık olarak takip edildiği SCADA Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Yapılan soru önergesinin yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını ifade eden Genel Müdür İlhan Bayram, şehre verdiğimiz suyun kalitesinin arkasında olduklarını vurguladı. Genel Müdür Bayram, “Basında milletvekilimizin iddiaları yer aldı.Zannediyorum yanlış bilgilendirmeden dolayı da yanlış ifadeler oldu. İnsanlarda Kocaeli’nde su kalitesi bakımından akıllara soru işaretleri gelecek şekilde bilgilendirildi. Bu konu da İSU Genel Müdürlüğü olarak söyleyecek sözlerimiz var. Biz, şehrimizin her tarafına verdiğimiz suyumuzunun kalitesinin arkasındayız. Kocaeli’nde musluktan akan her damla su İSU güvencesi altında verilmektedir. Vatandaşlarımızdan önce abonelerimiz, gönül rahatlığı ile çeşmesinden akan suyu içmeye devam etsinler.
Bunu neden rahat söylüyoruz. İçme suyu SCADA Merkezi’nden Denizli göletindeki arıtma tesisinden, Şekerpınar’daki depoya, köy depolarından, Derbent ve Eşmedeki depolara oradan da Dereköy’deki depolara kadar takip ediyoruz. Burada suyun PH, bulanıklığı, klor miktarları gibi değerlerini takip ediyoruz. Suyumuzun kalitesini merkezimizden anlık olarak izliyoruz. Bunların dışında, sürekli depolardan, çeşmelerden ve değişik yerlerden olmak üzere ayda 700 değişik noktadan alınan numuneleri akredite laboratuarlarımızda çok detaylı analizleri yapılıyor. Dolayısıyla biz bunlara dayanarak vatandaşlarımıza diyoruz ki , Suyumuz kaliteli bir sudur. Hiç bu tür söylemlere bakmayın. Suyu içmeye, kullanmaya, tüketmeye devam edin,diyoruz.” dedi.
Manganı bertaraf edecek önlemlere sahip olduklarını da altını çizen Genel Müdür Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü”,Bizim arıtma tesisimizde mangan olsa dahi onu bertaraf edecek önlemlerimiz mevcuttur. Klor ile bir miktar bertarafı yapılır. Aktif karbon denilen metod kullanılıyor ve bunlar yapılıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımıza böyle limitlerin, içme suyu standartlarının dışında su verilmesi mümkün değildir. Şu anda barajın dibine kadar inilmiştir. Yağışlar ile birlikte, taze ve yeni su alacağız. Fazla suyu da yine HES’ten geçirerek enerji üreteceğiz. Biz artık elektrik üreten kurumuz. Ancak bizim asli görevimiz kaliteli içme suyu üretmektir. O bakımdan hiçbir sıkıntımız yoktur. Bu şekilde gündeme gelmek istemezdik. İsteseydi sayın vekilimiz, biz çok daha detaylı bilgi verirdik. Burası bir kamu kuruluşu, kim ne isterse en detaylı bilgilendirme yapılırdı. Ve biz kendimize güvendiğimiz için rahat bir şekilde konuşuyoruz. Keşke bize sorulsaydı, yanlış bilgilendirme olmazdı. Kısacası vatandaşa kirli su, zehirli su verilmesi söz konusu değil. Zaten sağlık açısından herhangi bir şey olsa Sağlık Bakanlığı anında müdahale eder. Bugüne kadar böyle bir şey yoktur” dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...