"İçinde gömü var" efsanesini duyan define aramaya koştu!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
"İçinde gömü var" efsanesini duyan define aramaya koştu!

YAŞAM Haberleri  / AA

Trakya'ya da adını veren Traklar'dan günümüze kadar ulaşan 3 bin 500 yıllık mezarlar definecilerin hedefi oldu. 'İçerisinde gömü var' efsanesine kanan defineciler, yıllardır ayakta kalan mezarları delik deşik etti.

Turizm açısından son derece kıymetli olan Traklar'ın mezar anıtları dolmenler "içerisinde gömü var" efsanesi yüzünden definecilerin hedefi haline geldi.

Define kazıları nedeniyle zarar gören yapıların 3 bin 500 yıllık tarihi olduğunu aktaran Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç,anıtsal yapıların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

DEFİNECİLERİN ÇILGIN MERAKI 'BOŞA'

Tahribatın çok hızlı gerçekleştiğini kaydeden Berksaç, "Eskiden çok daha iyi durumda olan dolmenleri bugün ağır hasarlı veya yok olmak üzere bir durumda görüyoruz. Definecilerin dolmenlere yönelik çılgınca bir merakı var. Dolmenlerde maddi değeri olan bir şey yok, kıymetli bir malzeme çıkma olanağı yok. Dolmenlere değerli malzeme koyma anlayışı yok. Yaptığım kazı çalışmalarının çoğunda iskelet kalıntısı dahi bulamadım. Çünkü bunların çoğunun mezar olarak kullanılmadığını görüyoruz. Bu yapılar yılın belli dönemlerinde ayin yapılan birer kült anıtı. Bunların içleri boş. Etrafında sadece keramikler var. Bunların dışındaki metal malzemelerin de bir değeri yok."diye konuştu.

"İçinde gömü var" efsanesini duyan define aramaya koştu!

TURİZMDE ÖNEMLİ GETİRİ SAĞLIYOR

Dolmenlerin korunarak geleceğe taşınması ve turizme kazandırılması gerektiğini dile getiren Beksaç, "Bu eserler kültür turizminin temelini oluşturur. Dolmenlerin bulunduğu tüm ülkelerde bu eserler çok önemli yer tutar. Buralarda dolmen turu ve gezileri yapılır. Özellikle son dönemlerde dolmenlerde törenler de yapılıyor. Dolmenler turizm açısından değerli. Fransa, İspanya, İngiltere ve İspanya'da önemli turizm girdisi sağlıyor. Bizim de gerçek anlamda koruyup değerini bilmemiz gerekli." dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...